Astăzi este boboteaza, o zi plină de tradiții în care mulți români ortodocsi sărbătoresc momentul în care Iisus a fost botezat în apa Iordanului.
În mod normal se obișnuiește să se facă o cruce din gheață, însă vremea caldă nu a permis asta. Așa că anul acesta, crucea este făcută din brad. Mai mult astăzi, preotii vor sfinți butoaie cu apă pe care apoi o vor împărți în sticle credincioșilor.
Pregătirile pentru Bobotează au început încă de pe 3 ianuarie la catedrala Mitropolitană din Iași. De la adus butoaie, până la făcut crucea din cetină de brad, înaltă de doi metri și jumătate. Cel puțin opt oameni au lucrat câteva ore pentru ca fiecare creangă de brad să fie la locul potrivit.
Valentin, angajat la Mitropolia Moldovei și Bucovinei: „Nu a fost dificil. Suntem învățați. De atâția ani. Să aducem foarfecul sa tundem, nu? (Reporter: Câți brazi ați folosit?) Cinci brazi, șase. Se bucură Dumnezeu. Pentru El facem. Nu pentru noi.”
La final, crucea a fost împodobită cu flori și admirată de credincioși.
„Să fie sănătate, liniște și pace”, a spus o credincioasă.
Reporter: „Ați făcut și o poză la cruce?”
Credincioasă: „Da, să o am ca amintire. E frumoasă. Sa o dau copiilor, vecinilor care nu au putut să ajungă.”
Ajunul Bobotezei este zi de post, zi în care se deschid cerurile și tot atunci preoții merg la casele credincioșilor.
Ajunul Bobotezei este zi de post, zi în care se deschid cerurile și tot atunci preoții merg la casele credincioșilor.
Preotul Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iașilor: „Rânduiala de Bobotează prevede că apa se sfințește, sfințirea cea mare a apei poate fi săvârșită și în ziua de ajun de Bobotează, pe 5 ianuarie. Este, de fapt, aghiasma cu care noi mergem și binecuvântăm casele credincioșilor care ne primesc cu atât de mult drag.”
Pricopi Busuioc, credincios: „Pentru noi este o mare bucurie sărbătoarea asta și acum, pe corpul meu parcă intră ceva. Nu pot arăta, dar simt. Este o grozăvie Boboteaza. Toate sărbătorile de iarnă, iar Boboteaza care le încheie, într-un fel.”
Ce se sărbătorește de Bobotează
Boboteaza este sărbătoarea prin care ne amintim de evenimentul biblic - botezul Dumnului în apa Iordanului. Se spune că Agheasma Mare are o putere deosebită. Se bea începând cu șase ianuarie până pe 14, dimineața, înainte de a mânca. În cele mai multe zone, sfințirea apei a început încă de azi.
Carmen Ciocan, jurnalistă Euronews România: „Câteva mii de persoane sunt așteptate să participe la slujba de Bobotează aici, la catedrala mitropolitană din Iași. Au fost montate și butoaiele. Sunt 20 de butoaie din inox, fiecare cu o capacitate de 500 de litri.”
Oamenii obișnuiesc să stropească cu Agheasma Mare în casă, curte, animalele din gospodărie, pentru că ei cred că astfel sunt păziți de rele. Sunt și zone unde în ajunul Bobotezei se pregătește o masă asemănătoare cu cea din ajunul Crăciunului.