Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Diana Șoșoacă și Mircea Geoană își depun azi candidaturile pentru funcția de președinte al României

Diana Șoșoacă și Mircea Geoană își depun, joi, candidaturile pentru funcția de președinte al României, la Biroul Electoral Central. Mai sunt doar trei zile până când aspiranții la președinția țării își pot depune candidaturile și listele cu semnături. Mircea Geoană și-a depus candidatura și urmează să meargă la Biroul Electoral Central și Diana Șoșoacă, în această după-amiază.

03/10/2024 , 12:44

Geoană vrea să schimbe modul în care sistemul electoral funcţionează

Fostul secretar general adjunct al NATO a declarat, la depunerea candidaturii, că va propune schimbarea modului în care sistemul electoral funcţionează în România, asta dacă va câştiga alegerile prezidenţiale.

El a vorbit despre „monopolul” partidelor tradiţionale, care „trebuie să înceteze”.

„Fac din schimbarea modului în care sistemul electoral funcţionează în România, din modul în care cetăţenii pot să-şi exprime liber opţiunea democratică angajamentul şi misiunea ca viitor preşedinte al României. Acest monopol al partidelor tradiţionale trebuie să înceteze”, a spus el.

Geoană și Șoșoacă, candidaturi la BEC

Până acum, au mai intrat oficial în cursa pentru Cotroceni președinta USR, Elena Lasconi, Nicolae Ciucă, liderul PNL, dar și Kelemen Hunor, liderul UDMR.

Ciucă și-a depus la BEC cu o zi înainte, miercuri, candidatura pentru alegerile prezidenţiale. 1.600.000 de români au semnat pentru asta, a spus liderul liberalilor, care a mai precizat că România are nevoie de o viziune de dreapta, dar și că, în cazul în care câștigă fotoliul de la Palatul Cotroceni, nu-l va numi premier pe actualul partener de guvernare, Marcel Ciolacu.

Termenul de depunere a candidaturilor expiră pe 5 octombrie. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, nu și-a depus candidatura, deocamdată, deși și-a anunțat intenția de a a intra în cursă.

Campania electorală începe oficial pe 25 octombrie și se încheie pe 23 noiembrie, cu o zi înaintea alegerilor. Românii din străinătate vor putea vota încă de pe 22 noiembrie. După o perioadă lungă de negocieri, cele două partide aflate la guvernare au ajuns la un consens pentru calendarul alegerilor prezidențiale, astfel:

24 noiembrie – primul tur;

8 decembrie – al doilea tur.

Între cele două tururi ale prezidențialelor, vor fi organizate și alegerile parlamentare, mai exact, pe 1 decembrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE