Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mircea Geoană, văzut în turul 2, cu Ciolacu. De ce el „va schimba jocul” și care a fost elementul-cheie în acea întâlnire cu liderul PSD

Faptul că Mircea Geoană și-a anunțat demisia din funcția de secretar general adjunct al NATO, începând cu data de 10 septembrie, îl face prezidențiabilul ideal. O spun deja mai mulți specialiști.

El ar urma să schimbe total jocul, din acest punct de vedere, după cum argumentează și Dumitru Borțun, expert în comunicare politică. În direct la Euronews, profesorul de la SNSPA a explicat care sunt elementele-cheie din jurul acestui anunț.

Mircea Geoană va schimba jocul în lupta la președinție

De altfel, previziunile erau totuși destul de clare și mulți se așteptau ca Geoană că candideze. Astfel a apărut și acel moment în care Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Geoană, pe finalul lunii iulie, în speranța că PSD ar putea să se folosească de el ca vector de imagine, în caz că Geoană ar accepta să candideze cu susținerea PSD. Numai că răspunsul lui Geoană a fost negativ, moment-cheie în tot acest scenariu.

Dumitru Borțun, profesor la SNSPA, expert în comunicare politică: „Ne arată, în primul rând, că venise vremea. Săptămâna viitoare va avea loc și anunțarea candidaturii. Și-a creat un profil mai mult prin activitate și prin discurs. Este un profil de independent real, autentic. I-a repugnat întotdeauna această idee, această ipozcrizie că un om politic se dezbracă de haina de partid, îmbracă haina de bărbat de stat și se duce la Cotroceni. Asta numai pentru un copil e posibil.

A mai fost candidat din partea unui partid, dar nu mai e. Și argumentul ăsta parcă l-am mai auzit, că Geoană a condus PSD. Dar nu-l mai conduce. Nu vă întrebați de ce? S-or fi certat pe jucării? El nu e de acord cu tipul de politică, cu tipul de relații, cu genul de misiuni pe care și le dau acești oameni, lupta între grupurile de interese din interiorul partidelor clasice. Deci este vorba de un stil politic complet diferit, de aia se vrea independent.

Și nu a fost niciun moment în care ar fi flirtat cu o candidatură susținută de PSD, nici nu vrea să audă. Și nu uitați acel episod cu cine a fost la cine, cu domnul Ciolacu și Geoană. Păi Ciolacu a fost la Geoană, dar când a fost întrebat de presă, a spus: 'da, am fost și apoi am sunat-o pe doamna Viorica să-i propun să fie premier'. Deci a dat-o pe glumă ca să nu spună adevărul, pentru că era încolțit. Niciodată domnul Geoană nu a încercat să obțină sprijinul PSD."

În sondaje, Mircea Geoană ar fi favorit la președinție

Chiar și până acum, sondajele îl dădeau în frunte pe Mircea Geoană, astfel că acum, după ce el a demisionat din NATO, specialiștii spun că el chiar este favorit. Gândirea sa occidentală ar urma să facă difrența, dar și imaginea lui pe plan extern.

Dumitru Borțun, profesor la SNSPA, expert în comunicare politică: „Măsurătorile vor fi în continuare pe același trend, Geoană va rămâne în frunte, pentru că, dacă observați, apar noi candidaturi care vor sparge anumite blocuri, anumite comunități, cum se numesc acum, anumite publicuri, dar nu în defavoarea lui Geoană. Dimpotrivă.

Da (n.r.: îl văd învingător în alegeri). În primul rând, are o viziune despre România viitorului. Ceilalți nu au. Domnul Ciolacu ne propune stabilitate și echilibru, adică stagnare. Românii sunt sătui de ce s-a întâmplat până acum și vor să vadă un om cu viziune, care vede cu ochii lui o Românie mai bună, mai frumoasă, mai morală, mai competitivă în plan internațional.

Este un om care a reușit să se ridice pe vârfuri și să se uite peste gard, știe ce se întâmplă în lumea largă. Oamenii noștri politici sunt pur și simplu defazați, nu sunt în același timp istoric cu liderii din Europa și din întreaga lume. Geoană este. El discută cu ei și are întâlniri frecvente. Are o gândire de om de stat, o gândire sistemică, vede lumea în ansamblu și lucruri care se leagă. Asta se numește, în psihologia cunoașterii, capacitate de cuprindere. Deci trebuie să poți să cuprinzi mai multe lucruri, mai multe date ale problemei dintr-o dată, pentru a avea o imagine corectă. Sunt puțini oameni ca el.

Îl cunosc destul de bine, știu cum gândește. Citiți-i cartea „Bătălia pentru viitor” și veți vedea de ce este o bătălie. Fiindcă este o bătălie cu toate forțele inerțiale, cu toate forțele care se opun unei schimbări.

Un viitor mai bun fără schimbare nu se poate, vă dați seama. Cum e gluma aia? Numai un prost crede că, procedând la fel, va obține alte rezultate. Dacă vom continua cu aceleași ritualuri politice, cu aceeași ipocrizie și cu aceleași strategii de păcălire a populației, nu vom avea rezultate mai bune. Deci e nevoie de schimbare de paradigmă. Și pentru asta, trebuie să te bați. E o bătălie cu cei care nu vor schimbarea. De ce? De teamă că pierd pozițiile pe care le au, de teamă că nu se știe ce urmează și mai bine e așa. Aceste structuri de psihologie socială pe care le-am moștenit de la părinții și bunicii noștri ar trebui să le schimbăm dacă vrem să intrăm în rândul lumii."

Cu toate acestea, pe Geoană îl așteaptă o luptă dură, în care va fi atacat din toate părțile. În aceste condiții, diplomatul de carieră ar avea și unele vulnerabilități. Numai că aceste vulnerabilități ar trebui să devină tocmai puncte forte.

Geoană, de la „Mihaela, dragostea mea”, la favorit real la președinție

Însă cum poate un independent să răzbată dacă nu este susținut din spate de un partid? Cum poate să ajungă în turul 2 fără acea mașinărie de partid?

Dumitru Borțun, profesor la SNSPA, expert în comunicare politică: „Vulnerabilități tot dâmbovițene, adică alea trei ceasuri de la Vanghelie. Fiindcă n-au avut ce să prindă, s-au legat de ceasurile alea. Pentru că a zis 'Mihaela, dragostea mea'. Vă dați seama la ce nivel au loc aceste atacuri? Este ca și când un cățeluș mic latră și el acolo la un dulău mare și altceva n-are ce să facă. Nu ai lucruri consistente pentru acest om.

Și eu zic că e o șansă pentru România că are un astfel de om politic, care are profil de om de stat, om care poate gândi pentru România și poate impune în afară o personalitate și o prezență a statului român. Cum va face asta în politica internă, cum va impune anumite proiecte în Parlament, cred că e o problemă de inteligență politică în relația cu Guvernul, cu numirea premierului și cu aprobarea miniștrilor.

Principalul lor sprijin este Mișcarea România Renaște, la care nu este exclus să se adauge și o alianță de partide politice care îl vor sprijini. Există semnale. Nu e vorba de partidul DREPT, e vorba de partide democratice care vor o Românie democratică, mai bună, care se opun forțelor antidemocratice care au început să se coacă în subsolul societății românești. Iată de ce cred că va avea și oameni în secții să-i păzească voturile, să nu fie furat, va avea și oameni care să strângă semnături.

Și Mișcarea România Renaște are filiale în aproape toate județele. Un om care nu e dependent de ideologia unor partide, și nu vorbesc despre ideologie politică, pentru că asta oricum nu au. Doar de ideologia casei, care este un anumit stil de a face politică, de a se șantaja unii pe alții. Nu la genul de promisiuni 'dă-mi să-ți dau', nu e genul acesta de om."

În 2009, Mircea Geoană a mai candidat la președinția României, când a avut parte de un duel foarte strâns cu Traian Băsescu. Tot atunci, Geoană a devenit „celebru” prin replica: „Mihaela, dragostea mea”, crezând că a câștigat alegerile.

Dumitru Borțun, profesor la SNSPA, expert în comunicare politică: „A fost deprimat (n.r.: după candidatura din 2009), a fost la un pas de depresie, a fost foarte amărât. Și-a dat seama că a greșit, a regretat enorm. Știți cum e când ești conștient de greșeala ta și ești suficient de onest ca să ți-o asumi? E groaznic pentru că nu mai ai pe cine să dai vina. Aici e pericolul depresiei, că nu mai ai respect de sine, motivație.

Dacă nu o avea pe doamna Mihaela lângă el, nu știu dacă depășea momentul. S-a schimbat, s-a înțelepțit, a învățat din toate greșelile pe care le-a făcut și e genul de om care își conștientizează greșelile și învață din ele. E omenește să greșești, dar e prostește să persiști în greșeală. Deci omul deștept învață din greșeli. Este un cu totul alt om după 20 de ani. Nu se mai gândea că va mai fi vreodată candidat, dat a învățat și îmi spunea că este anul ideal pentru independenți, este exact nișa cea mai mare pentru un independent credibil și cunoscut. Poți să fii credibil, dar să nu fii notoriu și asta te costă.

Nu (n.r.: nu ar fi mai stabil ca un președinte să provină tot din curtea PSD/PNL?), pentru că miturile astea sunt false. Avem războiul la graniță, pe vremea lui Ceaușescu aveam capitalismul. După Ceaușescu, aveam forțele străine, acum avem globaliștii și cercul de la Davos.

Avem tot timpul niște dușmani străini care atacă România și trebuie să ne unim și să fim cuminți, să nu mișcăm, că odată vine Soros și ne înhață. Deci genul ăsta de raționamente infantile pe care foarte mulți români le acceptă este o mare minciună, o manipulare. Ca să nu se schimbe. La vremuri noi, tot noi. Păi atunci, cum să mai ajungem la o țară mai bună și mai frumoasă? Stând pe loc? Că avem război la graniță? Oamenii sunt suficient de inteligenți să se întrebe de ce Geoană nu mai e în PSD. Numai când începe să vorbească, îți dai seama că e altceva, e alt meniu, e din altă lume. Haideți să dăm oamenilor dreptul să se schimbe, nu doar noi să ne schimbăm.

Ciolacu și Geoană (n.r.: în turul 2). Îmi pare rău, a apărut târziu femeia (n.r.: Elena Lasconi) și nu are în spate o sructură atât de calificată cum are domnul Cioloacu."

  • Primul tur al alegerilor prezindențiale va avea loc pe 24 noiembrie, iar turul 2, pe 8 decembrie.
  • Mircea Geoană a fost numit în funcția de secretar general adjunct al NATO în octombrie 2019.

Momentele cheie din cariera lui Mircea Geoană

  • Este Secretarul General Adjunct al NATO începând cu 17 octombrie 2019.
  • Mircea Geoană a candidat pentru Președinția României în 2009. În cadrul unor alegeri fără precedent, a primit 49,6% din voturi. Câștigător a fost Traian Băsescu.
  • A fost președinte al Senatului României între decembrie 2008 și noiembrie 2011.
  • Președinte al Partidului Social Democrat din 2005 până în 2010.
  • A fost numit ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în SUA la vârsta de 37 de ani, în februarie 1996.
  • Din 2000 până în 2004, Mircea Geoană a fost Ministrul Afacerilor Externe al României.
  • A fost președinte în exercițiu al OSCE în 2001.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE