Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mircea Geoană, acuzații la adresa unui jurnalist. Attila Biro a semnat investigația despre fostul șef de campanie al lui Geoană

Jurnalistul Context.ro, Attila Biro, unul dintre semnatarii investigației de presă care susține că fostul șef de campanie al lui Mircea Geoană ar avea afaceri cu un propagandist rus, răspunde acuzațiilor candidatului la prezidențiale. Biro spune că Mircea Geoană, care a insinuat, citând presa, că jurnalistul ar fi implicat în tentativele de asasinare a procurorului general al Bulgariei, s-a folosit de un fake news.

Ziaristul Attila Biro a explicat pentru Euronews în ce context au apărut acuzațiile la adresa lui, preluate ulterior de Mircea Geoană.

Attila Biro, jurnalist: „Dumnealui a ventilat un fake news care a mai fost ventilat prima dată de tabloide din Bulgaria și acest fake news a fost ventilat în contextul în care împreună cu toți colegii mei de investigații din Bulgaria de ani de zile noi descoperim și publicăm materiale despre crima organizată transfrontalieră româno-bulgară, care operează în zona noastră și am arătat că au fraudat fonduri europene, că există o rețea vastă de fraudă la TVA. În acest context și în contextul în care noi făceam traininguri cu jurnaliștii de investigație din România și Bulgaria a apărut acest fake news bazat pe absolut nimic, într-un taloid obscur din Bulgaria”

Mircea Geoană susține că e vizat de un kompromat: „Face parte din arsenalul de război hibrid pe care Federația Rusă îl declanșează împotriva democrațiilor”

Cu o zi înainte, Mircea Geoană reclamase o acțiune de compromitere a sa coordonată de Rusia. El a extins acuzațiile și la adresa jurnalistului Attila Biro, unul dintre semnatarii investigației de presă care susține că Rareș Mănescu, fost coordonator al campaniei lui Geoană, ar fi partener de afaceri cu un propagandist rus.

Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidențiale: „Un subiect care a fost generat de o așa-zisă anchetă jurnalistică internațională, sub oblăduirea și finanțarea oligarhului Hodorkovski. Și declanșată de un așa-zis jurnalist de investigații, Attila Biro, acuzat de presa din Bulgaria și alte țări europene că ar face parte din operațiunea de încercare de asasinare a procurorului general la Bulgariei. Au fost două astfel de încercări. De aceea, vă spun cu toată seriozitatea, acest tip de kompromat generat și condus de la Moscova este o operațiune de dezinformare care face parte din arsenalul de război hibrid pe care Federația Rusă îl declanșează împotriva democrațiilor occidentale.”

Mircea Geoană afirmă că Rareș Mănescu a plecat din echipa de campanie a mișcării România Renaște, cea care îl sprijină, înainte să încheie afacerea cu personajul indicat în investigația context.ro, Alexei Kozlov. Attila Biro susține că jurnaliștii care au lucrat la articol au descoperit altceva.

Attila Biro, jurnalist: „Domnul Mănescu, echipa de campanie a domnului Geoană, au făcut acest timeline. Am arătat că sunt mailuri fix din perioada în care dumnealui înființa firma cu domnul Kozlov. Există mail-uri pe care le trimitea din partea Asociației Renașterea, asociație care rulează campania domnului Geoană”.

Mircea Geoană și Rareș Mănescu nu au răspuns solicitărilor Euronews

Attila Biro mai spune că echipa care a lucrat la investigație a cerut de la NATO, dar și lui Mircea Geoană, dovezi că acesta din urmă nu are nicio legătură cu Rusia, dar nu au primit răspuns.

Mircea Geoană a fost, până în urmp cu scurt timp, secretar general adjunct al NATO. Și Euronews a solicitat un punct de vedere de la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.

Euronews l-a contactat și pe Rareș Mănescu, dar acesta a refuzat să comenteze. Un interviu au refuzat și Mircea Geoană, dar și susținătorii săi din mișcarea România Renaște.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE