Timișoara a preluat oficial ștafeta de Capitală Europeană a Culturii de la orașul Novi Sad. Evenimentul a coincis și cu sărbătorirea anului nou pe rit vechi, moment pe care vecinii sârbi l-au marcat printr-o serie de evenimente culturale.
Timișoara va beneficia de experiența pe care organizatorii programelor culturale din Novi Sad au obținut-o anul trecut, mai ales că cele două orașe au legături administrative care datează de mai bine de 15 ani.
Novi Sad - al doilea oraș ca mărime din Serbia. 30 de milioane de euro au cheltuit sârbii pentru infrastructura destinată anului în care Novi Sad a deținut titlul de Capitală Europeană a Culturii.
Vecinii sârbi au recunoscut că au întâmpinat dificultăți în organizarea programului cultural, în condițiile în care 2022 a fost un an de relaxare post-pandemică.
Sara Vuletici, manager programe culturale Novi Sad: Am ezitat. Nu știam dacă toți artiștii își vor confirma prezența. Nu am avut foarte multe anulări și am găsit înlocuitori potriviți. Din acest punct de vedere, vă aflați într-o poziție mai bună, evident, nu știm ce se va mai întâmpla în lume, dar veți avea mai mult timp să vă pregătiți, ceea ce este foarte bine. Timișoara este un oraș atât de apropiat și vom continua să-l promovăm.
Novi Sad a înregistrat o creștere de 40% a numărului de turiști, în anul în care a deținut titlul de capitală europeană a culturii
Un procent semnificativ pe care organizatorii români speră să-l depășească întrucât investițiile în infrastructura culturală vor fi generoase.
Ovidiu Megan, director executiv Asociația Timișoara - Capitală Europeană a Culturii: Și la Timișoara sunt alocați 115 milioane din bani guvernamentali, care vin pentru anumite evenimente, în mod special la Timișoara.
Programul Timișoara Capitală Europeană a Culturii a intrat sub înaltul patronaj al președintelui României. Timișoara deține titlul în acest an alături de Elefsina, din Grecia, şi Veszprem, din Ungaria.