Data de 15 ianuarie are, în cultura românescă, două semnificații importante. Este marcată ziua poetului Mihai Eminescu (născut pe 15 ianuarie 1850), iar din anul 2011, la această dată este sărbătorită și Ziua Culturii Naționale.
Cine a fost Mihai Eminescu
Mihai Eminescu a fost poet, prozator, dramaturg şi jurnalist, socotit de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Avea o bună educaţie filosofică, opera sa poetică fiind influenţată de marile sisteme filosofice ale epocii sale, de filosofia antică - de la Heraclit la Platon, de marile sisteme de gândire ale romantismului, de teoriile lui Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant şi de teoriile lui Georg Wilhelm Friedrich Hegel.
A fost activ în societatea ''Junimea'' şi a lucrat ca redactor la ziarul "Timpul". A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena. Deşi a trăit doar 39 de ani, a lăsat posterităţii o amplă creaţie literară - poezii, proză, dramaturgie - şi publicistică. Manuscrisele lui Mihai Eminescu, adunate în 46 de volume (aproximativ 14.000 de file), au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în 25 ianuarie 1902.
Eminescu a murit la 15 iunie 1889, la Bucureşti. Despre marele poet român, Tudor Arghezi a fost: „Fiind foarte român, Eminescu e universal”.
Ce reprezintă Ziua Culturii Naționale în alte țări europene
Proiectul de lege prin care 15 ianuarie a devenit și Ziua Culturii Naționale a fost adoptată în anul 2010. Ziua Culturii Naţionale este marcată şi în alte ţări europene, cu acest prilej fiind omagiaţi oameni de cultură remarcabili, reprezentativi pentru fiecare stat în parte.
În Spania, Ziua Culturii este marcată la data morţii lui Miguel de Cervantes, iar în Portugalia, în ziua în care s-a născut poetul Luis de Camoes.
Ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Naţionale şi în Republica Moldova, în urma hotărârii autorităţilor acestei ţări, relatează Agerpres.
Evenimente organizate pe 15 ianuarie 2024 în România
București
În București și alte orașe ale țării vor fi organizate evenimente cu prilejul Zilei Culturii Naționale și a Zilei Mihai Eminescu.
București. La Muzeul Literaturii vor fi organizate expoziții, dezbateri, serate, dialoguri cu cititorii, spectacole de teatru și ateliere de educație muzeală, de scenografie, de benzi desenate și de educație alternativă prin artă performativă.
De asemenea, în data de 15 ianuarie, vizitarea expoziției de bază a MNLR din strada Nicolae Crețulescu 8, precum și Casele memoriale ale MNLR este gratuită.
La sediul MNLR din Calea Griviței 64-66, a proiectului expozițional Orașul scriitoarelor. Peisaj urban în literatura scrisă de femei, un exercițiu de recuperare a operelor și biografiilor unor scriitoare active în perioada interbelică: Hortensia Papadat-Bengescu, Mărgărita Miller-Verghy, Bucura Dumbravă, Aida Vrioni, Natalia Negru, Alice Voinescu, Martha Bibescu, Ticu Archip, Zoe Verbiceanu, Henriette Yvonne Stahl, Sanda Movilă, Cella Serghi, Lucia Demetrius, Ioana Postelnicu, Anișoara Odeanu, Sorana Gurian, Maria Banuș, Jeni Acterian. Proiect curatoriat de Andreea Răsuceanu; design concept interactivitate și implementare – Constantin Goagea.
Programul complet al evenimentelor de la MLNR poate fi consultat pe site-ul mlnr.ro.
Tot în București, la Teatrul Odeon, pe 15 ianuarie va fi organizat performance-ul de poezie „Puseu de iubire” cu Simona Popescu. n cadrul evenimentului vor putea fi ascultate versuri de Carmen Sorescu, Lucian Blaga, Mihai Eminescu, Virgil Mazilescu, Petrarca, Nichita Stănescu, Rabindranath Tagore, Vasile Voiculescu, Marius Tucă și alții. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile, pe bază de invitație, care se poate ridica de la casa de bilete în ziua spectacolului, începând cu ora 16:00.
Trei expoziții noi și o proiecție de film românesc se numără printre evenimentele organizate, miercuri, de Muzeul Național al Țăranului Român din București, între orele 10:00 și 18:00, cu prilejul Zilei Culturii Naționale. Astfel, pe 15 ianuarie, de la ora 16:00, se deschide „IMAGINARIUM: lumea celor nevăzute”, o expoziție semnată de artiștii Relu și Marijana Bițulescu.
O altă expoziție este și personala „dor și drum” a artiștilor plastici Nicu Dumitrescu și dr. Elena Borundel, care va fi vernisată la Sala Media, miercuri, de la ora 17,00. și această expoziție va fi deschisă până pe 2 februarie.
Totodată, în perioada 14 - 28 ianuarie, Asociația Artiștilor Plastici din România va deschide la Muzeul Național al Țăranului Român o expoziție dedicată Zilei Culturii Naționale. Vor expune în jur de 25 de artiști, peste 40 de lucrări originale: picturi ulei/ acril, acuarele, rășina epoxidică, precum și icoane pe sticlă. Vernisajul va avea loc miercuri, de la ora 18:00, la Sala Acvariu.
Miercuri, de la ora 18,30, la Cinema Muzeul Țăranului, este programată proiecția filmului „Ivan - omul cu rădăcini în apă”, o co-producție Televiziunea Română și Asociația Ivan Patzaichin - Mila 23.
De asemenea, vizitatorii pot revedea expoziția „Alexandru Tzigara-Samurcaș - Întemeietorul Muzeului Național”, deschisă în clădirea monument-istoric din șoseaua Kiseleff, nr. 3.
În plus, va fi deschisă spre vizitare, la Sala Noua Galerie, expoziția de pictură de Ammar Alnahhas „Dobrogea”.
La Muzeul Satului, pe 15 ianuarie, de la ora 11:00, va avea loc vernisajul expoziției împlinirii a 150 de ani de la nașterea Reginei Maria a României. Expoziția aduce laolaltă o parte dintre cărțile Reginei Maria în ediții princeps, una dintre ele fiind cu autograful acesteia.
Vor mai fi expuse tabachera reginei, un creion cu monogramă, un portret în peniță de la logodnă, fotografii, cărți poștale, reclame, timbre, medalii. Expoziția este completată de planșe cu fotografii inedite, documente, acuarele și lucrări grafice reprezentative ale Reginei Maria.
Iași
La Iași, Ziua Culturii Naționale va fi marcată printr-o dezbatere intitulată „România în Uniunea Europeană”, organizată la Palatul Culturii. Evenimentul este organizat de Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, în parteneriat cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Inspectoratul Școlar Județean Iași și Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași.
De asemenea, Opera din Iași va prezenta un program special pe 15 ianuarie. Soliștii Operei ieșene vor interpreta lieduri și romanțe din repertoriul autohton. În cadrul evenimentului de luni, care va avea loc în Sala Mare, de la ora 18:30, vor putea audia și pagini orchestrale de referință din repertoriul liric național, precum Rapsodia română nr. 1 de George Enescu, dar și cântece inspirate din folclor, printre care Ciocârlia, Mocirița și Ciuleandra.
Evenimente organizate de Muzeul Național al Literaturii Române Iași, de Ziua Culturii Naționale și Ziua Mihai Eminescu:
La Muzeul „Vasile Pogor” - Casa Junimii, elevi ai Liceului Teoretic 'Miron Costin' Iași vor descoperi expoziția permanentă a 'casei cu ferestrele toate luminate', aflând povestea ceasului de aur al poetului Mihai Eminescu, în cadrul unei activități de educație muzeală și literară. Coordonatoare: Iunia-Maria Ștefan.
La Muzeul „Mihai Codreanu” - Vila Sonet, va avea loc prima ședință din acest an a Atelierului de lectură Junimea XXI, lectură publică care-l va avea invitat pe poetul Radu Andriescu, fiind transmisă live pe canalul de Youtube al MNLR Iași și pe pagina de Facebook Junimea XXI. Coordonator: Cătălin-Mihai Ștefan.
La Muzeul „Nicolae Gane” - Galeria Artei Ieșene, publicul o va întâlni pe Laura Candet, care va picta în timp real, inspirația fiind poezia Dependență de Robert Vladu, în cadrul proiectului Art in Progress. Coordonatoare: Cezara Moraru.
La Muzeul „Vasile Pogor” - Casa Junimii, în sala Studio J se va desfășura spectacolul-experiment Laborator coregrafic Cehov - monologul Ninei, susținut de studenți din anul III, specializarea Coregrafie, Facultatea de Teatru
Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași. Coordonator: Călin Ciobotari.
Expoziții:
Muzeul „Mihai Eminescu”: instalația artistică conceptualizată pe versuri eminesciene Noi, ce din mila Sfântului/ Umbră facem Pământului, organizată în colaborare cu Muzeul Național de Artă Contemporană București și Asociația 'Patrimoniu pentru comunitate' Iași. Curator: Beatrice Panțiru.
Muzeul „Mihai Eminescu”: expoziția foto-documentară Eminescu - dramaturg, teoretician, traducător și critic teatral, organizată în oglindă cu Muzeul Brăilei 'Carol I', cu sprijinul Arhivelor Statului Iași. Curator: Laura Terente.
Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad: este itinerată expoziția foto-documentară Amintiri din Junimea, expoziție organizată de Muzeul Național al Literaturii Române Iași în colaborare cu Asociația 'Patrimoniu pentru comunitate' Iași. Curator: Lăcrămioara Agrigoroaiei.
Buzău
Buzău. De Ziua Culturii Naționale, Muzeul Județean Buzău va organiza vernisajul expoziției „Descoperiri arheologice recente de pe teritoriul județului Buzău”. În aceeași zi, instituția de cultură va organiza vernisajul expoziției temporare „Dialog tactil”, începând cu ora 11,00, la Centrul Muzeal „I.C. Brătianu”.
Pe tot parcursul zilei de 15 ianuarie accesul publicului va fi gratuit la toate sediile și colecțiile muzeului.