Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia instituie "regimul de operaţiune antiteroristă" în Belgorod, Briansk şi Kursk

Rusia a anunţat sâmbătă instituirea "regimului de operaţiune antiteroristă" în trei regiuni la graniţa cu Ucraina. Mai exact, în provinciile Belgorod, Briansk şi Kursk, potrivit Agerpres.

În Kursk au loc lupte intense între trupele ruse şi cele ucrainene pătrunse acolo marţi într-o ofensivă care a luat prin surprindere armata rusă slab desfăşurată în zonă.

Ce presupune regimul de operațiune antiteroristă

Acest regim are ca obiectiv "garantarea securităţii cetăţenilor şi respingerea ameninţării cu acte teroriste comise de forţele de recunoaştere şi sabotaj ale inamicului" ucrainean, semnalează un comunicat oficial.

"Instituţiile statale iau măsuri suplimentare pentru a garanta securitatea cetăţenilor, menţinerea ordinii publice şi consolidarea apărării antiteroriste a instalaţiilor", adaugă guvernul rus.

Luptele în numeroase locaţii din regiunea Kursk continuă sâmbătă pentru a cincea zi consecutiv după ce armata ucraineană a lansat o ofensivă mecanizată peste graniţă, dar relatările despre situaţia de pe teren sunt contradictorii şi nu oferă multe precizări. Este totuşi confirmată pătrunderea armatei ucrainene până la 30-35 de kilometri de frontieră, însă trupele ucrainene sunt dispersate şi nu par să controleze un teritoriu coerent. Ele mizează pe atacuri surpriză executate de unităţi de recunoaştere şi sabotaj asupra trupelor ruse trimise ca întăriri.

Conform mai multor surse ruseşti citate de think-tank-ul american Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), trupele ucrainene intrate în provincia rusă Kursk nu par să mai înainteze către nordul şi vestul acestei provincii, în schimb avansează către est, mişcare prin care armata ucraineană ar putea să caute obţinerea unui control pe o bandă cât mai largă de teritoriu de-a lungul frontierei pentru a diminua riscul de a-şi vedea trupele încercuite în cazul unui atac rus de pe flancuri

Bloggerii militari ruşi scriu sâmbătă despre o noapte intensă de lupte în ceea ce ei descriu drept un "război fulger" pornit în provincia rusă Kursk de Ucraina, care încă păstrează tăcerea asupra acestei operaţiuni. Singurul comentariu până în prezent al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski este acela că armata sa are capacitatea de "a surprinde".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE