A fost o noapte albă pentru mulți dintre localnicii din județul Galati și pentru autorități, după ce meteorologii au emis avertizări de cod roșu de precipitații. Mulți oameni au mers la rude în așteptarea fenomenelor extreme anunțate. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a precizat, luni dimineața, la Euronews, că situația „este sub control”.
Peste 6.000 de persoane din câteva județe ale țării, evacuate preventiv
Potrivit celui mai recent bilanț IGSU, au fost evacuate preventiv 6.014 persoane din 28 de localități din județele Argeș, Brașov, Galați și Vaslui. În județul Galați, 5.937 de persoane au fost relocate.
Peste 600 de persoane au refuzat evacuarea.
O situație deosebită a avut loc în județul Covasna, unde pompierii militari au intervenit în localitatea Ghidfălău pentru salvarea a opt adulți și trei minori, care au rămas blocate cu autoturismele pe un drum forestier.
La acest moment, situația la nivel național este sub control și nu sunt raportate situații deosebite, potrivit IGSU. Raed Arafat a declarat că nu au fost situații grave în urma inundațiilor și nu au fost persoane puse în pericol. El a precizat și că nivelul de alarmare al populației nu a fost exagerat, pentru că autoritățile sunt obligate să ia măsuri preventive, ca să fie pregătite în cazul celui mai rău scenariu posibil, și că este normal să fie emise mesaje de avertizare a populației și să fie evacuate persoanele din zonele inundabile.
Într-o intervenție la Euronews România, Raed Arafat, șeful DSU, a vorbit, luni dimineața, despre cum a fost gestionată situația în țară și dacă nu cumva reacția a fost disproporționată față de fenomenele meteo.
Raed Arafat, șeful DSU: „Situația, la acest moment, este sub control. Din fericire, nu au fost situații grave, nu au fost persoane puse în pericol sau victime. Au fost evacuate peste 5500 de persoane în județul Galați, Vaslui, Brașov și în Argeș. În Brașov și Argeș, un număr foarte mic. La acest moment așteptăm trecerea codurilor, la ora 10:00, în mod normal, am ieșit de sub influența codurilor și, atunci, dacă nu avem intervenții și situații deosebite, nivelul de alertă va reveni la normal și se va lucra cu turele care sunt de serviciu în mod normal astăzi. Cam asta este situația. Forțele sau echipamentele care au fost trimise în zonele care au fost sub cod roșu și cod portocaliu se vor întoarce fiecare la sediul lor”.
„Noi luăm în calcul scenariile în funcție de avertizările meteo care ni se dau. De această dată, am avut scenarii, printre care și unul mai rău, worst-case scenario. Noi suntem obligați dacă ni se spune că e posibil, cum se spune - să se stoarcă norii deasupra României - să ajungem să avem ploi abundente de 100 l sau de 70 l, mai ales într-o zonă care a mai afectată, cum a fost zona Galați, suntem obligați să luăm măsuri preventive și de nevoie. Era clar, din punctul nostru de vedere, că era necesar să fie făcută această evacuare, să nu se expună oamenii dacă se întâmplă scenariul cel mai rău. Faptul că nu s-a întâmplat scenariul cel mai rău, asta este un alt aspect și ne bucurăm pentru acest lucru, dar măsurile care s-au luat și acțiunile care s-au derulat erau necesare și oricând se repetă astfel de scenariu, astfel de acțiuni se pot repeta. Noi trebuie să fim pregătiți și să prevenim în primul rând impactul asupra populației”.
Ce spune Arafat despre mesajele RO-ALERT, transmise de autorități: Nu am greșit dând aceste mesaje
Raed Arafat, șeful DSU: „Bucureștiul și Ilfovul au trei milioane de oameni. Dacă câțiva au avut probleme cu aceste mesaje RO-Alert, asta nu se traduce prin faptul că toată populația a fost supărată că a primit mesajele. Eu sunt convins că mulți înțeleg de ce se dau aceste mesaje. În al doilea rând, s-au dat două mesaje la ora 14:00, o oră la care nici nu poate să îmi zică cineva că dormea și l-am trezit, la miezul nopții, nici că i-am trezit copilul la miezul nopții sau așa ceva... S-au dat două mesaje, unul în limba română, unul în limba engleză, pentru că Bucureștiul nu este locuit numai de persoane care știu toți limba română, avem și turiști, avem oameni care muncesc în București și care nu știu limba română, trebuie să îi avertizăm și pe ei. S-a dat un singur mesaj care este un avertisment pentru întreaga zi, întreaga noapte, și care spune ce știam că e posibil să se întâmple, ca și worst-case scenario, scenariul cel mai prost. Noi nu o să spunem niciodată că am greșit dând aceste mesaje pentru că nu am greșit. Noi am dat mesajele pentru că așa este normal să se dea astfel de mesaje, să vină aceste mesaje și să avertizeze oamenii, să fie pregătiți”, a precizat acesta, într-o intervenție în direct la Euronews.
„Poate că unii nu s-au uitat la televizor, nu se uită la TV, alții poate nu au văzut avertizările venite prin presă. Este normal să se dea astfel de mesaje. Eu vă asigur, dacă era o situație în care să intrăm în scenariul cel mai prost, poate că mulți veneau să ne spună că nu au primit mesajele sau că am dat mesajele prea târziu. Deci, niciodată nu vom satisface pe toată lumea”, a mai adăugat șeful DSU.
Este cod portocaliu de ploi torențiale și abundente și intensificări ale vântului în Moldova, Dobrogea, centrul și estul Munteniei, estul și sudul Transilvaniei, zona de munte a județelor Vâlcea, Argeș și Dâmbovița, până luni, 30 septembrie, ora 10:00, potrivit ANM.