Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

GHID. Ce trebuie să faci în cazul inundațiilor. Sfaturi și reguli despre cum să te protejezi

Mare parte din țară se află sub cod portocaliu de ploi, iar avertizările meteorologice indică o posibilă intensificare a fenomenelor până spre seară. Ploile abundente și furtunile care urmează pot provoca inundații, mai ales în zonele aflate deja sub avertizare hidrologică. Iată cum te poți pregăti și proteja în fața acestor pericole.

Urmărește avertizările și informează-te

Este esențial să fii informat în timp real. Autoritățile recomandă să urmărești constant posturile de radio și televiziune pentru cele mai noi actualizări privind vremea. De asemenea, serviciul RO-Alert va trimite notificări pe telefonul mobil în cazul în care în zona ta apare o situație de urgență.

Ghid de acțiune în caz de inundații

În cazul în care te confrunți cu o situație de inundații, iată ce măsuri ar trebui să iei pentru a te proteja:

  1. Caută o zonă înaltă. Dacă apa începe să crească rapid și trebuie să părăsești locuința, identifică o zonă înaltă în apropiere unde te poți refugia. Dacă nu ai această posibilitate, urcă în podul casei sau, dacă este posibil, chiar pe acoperiș, și așteaptă echipele de salvare.
  2. Nu merge prin apă. Este extrem de periculos să te deplasezi prin apă, deoarece curenții pot fi foarte puternici, iar la o adâncime de doar 60 cm, majoritatea vehiculelor pot fi luate de apă. Așteaptă ajutorul echipelor de intervenție.

Măsuri de siguranță în casă

Înainte ca inundațiile să ajungă în locuința ta, sunt câteva măsuri preventive pe care trebuie să le iei:

  • Deconectează apăratura electrică. Oprește curentul electric de la întrerupătorul general și deconectează toate aparatele electrice pentru a evita riscul de electrocutare.
  • Închide robinetele. Asigură-te că toate sursele de apă din locuință sunt închise pentru a preveni riscuri suplimentare.
  • Evită contactul cu echipamentele electrice. Nu atinge aparatele electrice dacă ești ud sau dacă stai în apă.
  • Asigură-te că și animalele de companie sunt evacuate în siguranță, împreună cu bunurile de valoare. Planifică din timp locul de refugiu unde să aduni obiectele importante în cazul în care trebuie să evacuezi locuința.
  • Evitați deplasările pe drumurile inundate. Apa poate fi înșelătoare, iar majoritatea vehiculelor nu sunt stabile în apă adâncă. Dacă apele ating 60 cm, mașina poate fi luată de curenți, punându-ți viața în pericol.

Ghidul oficial de siguranță în caz de furtună lansat de DSU 

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a lansat un ghid de siguranță pentru cetățeni, menit să ofere informații esențiale despre protecția împotriva pericolelor provocate de furtuni, potrivit platformei fiipregatit.ro. 

Ghidul elaborat de DSU oferă câțiva pași simpli, dar eficienți, pentru a te proteja în fața furtunilor.

Pregătește-te și protejează-te în caz de furtună în câțiva pași simpli:

1. Rămâi informat. Urmărește canalele oficiale de informare. Urmează instrucțiunile de urgență ale autorităților.

2. Intră la interior când auzi tunete! Dacă poți auzi tunetele, ești suficient de aproape de furtună pentru a fi lovit de fulger.

3. Evită șocurile electrice. Stai departe de copaci înalți, apă și electronice.

Furtunile pot fi deosebit de periculoase. Un fulger te poate ucide. Furtunile aduc vânturi puternice care pot dărâma copaci și linii de tensiune. Furtunile pot provoca, de asemenea, inundații, grindină sau tornade.

Rămâi acasă în siguranță și pregătește-te pentru avertismentele de furtună. Oferă ajutor celor care au nevoie, precum persoanele în vârstă sau cu dizabilități, copii și animalele de companie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE