Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Autoritățile, pregătite pentru viitura de pe Dunăre. Arafat: „Putem să avem inundații-surpriză”

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a vorbit în platoul Euronews România despre viitura de pe Dunăre care va ajunge în România în 1 octombrie, potrivit celor de la Apele Române.

Risc de inundații în Oltenia și Muntenia. Raed Arafat: „Oamenii să aibă RO-ALERT activat, problema e în zonele rurale”

Autoritățile iau măsuri pentru a răspunde eficient unui risc crescut de inundații în localitățile din sudul țării. În direct la Euronews, Raed Arafat a anunțat că vor fi mobilizate forțe suplimentare pentru a preveni posibilele efectele dezastruoase ale inundațiilor, iar prefecții județelor din sud trebuie să fie pregătiți inclusiv cu planurile de evacuare. În plus, construcțiile nu ar trebui permise în zonele cunoscute ca fiind inundabile.

Raed Arafat, șeful DSU: „Viitura pe Dunăre va intra cu o cantitate de apă de până la 8000 de metri cubi pe secundă, chiar mai puțin de 8000. Dacă va fi așa, conform datelor de la Apele Române și Ministerul Mediului, n-ar trebui să avem probleme cam deloc. Probabil, unele zone nelocuite să fie inundate, dar acolo riscurile sunt minime. Bineînțeles, rămâne monitorizarea și rămâne să fim atenți, pentru că dacă apar ploi abundente, se schimbă ecuația. E posibil să apară o avertizare meteo, au anunțat colegii de la ANM, pentru după amiaza zilei de sâmbătă. Dacă rămâne valabilă, ei vor evalua abia vineri, lucrurile se pot schimba. Dacă rămâne așa, da, vom avea anumite zone care pot fi afectate de ploi abundente, chiar peste 100 de litri... Dacă este așa, clar că putem să avem fenomene de inundații surpriză. Noi acum mobilizăm forțe, începând cu sâmbătă, depinde cum va fi avertizarea pe care o s-o dea ANM-ul – sperăm noi – vineri, ca să vedem care e situația. Noi, de sâmbătă, vom avea mobilizate forțe de vreo 330 de pompieri, suplimentar peste forțele care există deja, în județele Dolj, Giurgiu, Mehedinți, Olt și Teleorman (…), dacă se ajunge la alerta de gradul 4. Pe lângă asta, se trimit și din alte județe forțe (…), sunt județe din care s-au alocat oameni către Galați și județe din care se alocă oameni unde există risc de inundare fie din cauza ploilor, fie din cauza viiturii”.

Arafat: Noi am avertizat județele să fie pregătite cu toate planurile

„Noi am avertizat județele să fie pregătite cu toate planurile, inclusiv eventuale planuri de evacuare. Am avertizat să fie foarte atenți la persoanele cu dizabilități care stau singure în casă. (...), toate indicațiile s-au dat prefecților, care ajung la primarii localităților, județele au lucrat pe această temă”, a mai spus Arafat.

„Noi nu rămânem liniștiți. Luăm toate măsurile, chiar în cazul în care ar apărea o cantitate mai mare de 8000 de metri cubi pe secundă (n.r. în ceea ce privește debitul Dunării) sau dacă ploile vor duce la creșterea nivelului apelor în unele zone din cauza unor ploi abundente”.

„Mesajele RO-ALERT care se dau, se dau la foarte scurt timp înaintea de apariția unei viituri care vine surpriză din cauza unui cod roșu cu ploi foarte abundente. Acum știm de viitura de pe Dunăre, monitorizăm situația și aici putem să anticipăm. Cu ceva ore înainte, probabil, că se poate anticipa viitura dacă vorbim de viitura Dunării. Dar, pe partea de ploi, să vedem ce avertisment va fi dat. Dacă vorbim de un cod portocaliu, codul portocaliu înseamnă ceva, dar s-ar putea în cadrul lui să avem nowcasting, adică situații surpriză, cod roșu. Dacă ANM-ul dă cu 15-20 minute înainte, atât timp avem să dăm mesajul, dar nu e timp suficient să te evacuezi (...). Dacă cineva refuză evacuarea, e pe proprie răspundere. Nu putem să îi forțăm pe oameni”, a mai spus șeful DSU, în platoul Euronews România.

Cum te pregătești pentru o posibilă evacuare

Raed Arafat, șeful DSU: „Noi spunem ca oamenii să se pregătească. Să aibă pregătite lucrurile esențiale pe care nu vor să le lase în casă, lucrurile de valoare. Acte, bijuterii, buletinul, să le aveți într-un loc din casă pregătite. Să le ții undeva lângă tine. Într-un rucsac, undeva, să le ia omul și să plece. Astea sunt recomandări, am văzut că unii râd de ele, dar sunt recomandări care există în toate țările care au astfel de situații (...). Și medicamentele trebuie să le iei, sigur, în rucsac. Sunt două posibilități: te autoevacuezi dacă ai mașină sau, dacă e o zonă mai înaltă lângă tine, te evacuezi acolo. Dacă ți se spune că e ceva urgent, te urci în pod, într-o zonă ridicată. Am văzut că apele au ajuns și la doi metri în casele oamenilor, în județul Galați, deci, e bine să fii cât mai sus posibil (...). Noi vom ști abia vineri (n.r. dacă va fi emis vreun cod ANM) și abia sâmbătă (va intra în vigoare n.r.), conform datelor pe care le avem”, a mai spus acesta.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE