Cazul unei fetițe de doar 10 ani care posta în online video-uri cu ea îmbrăcată sumar deschide în România o dezbatere despre pericolele pe care online-ul le prezintă atunci când vorbim despre minori.
Coordonatorul de programe pentru siguranța online de la „Ora de net”, Claudia Oprescu, a vorbit în exclusivitate la Euronews România despre pericolul expunerii copiilor în online.
„Cred că sunt mai multe lucruri de spus. În primul rând, este evident că părinții au nevoie de sprijin. Noi părinții ar trebui să fim informați continuu, să cerem sprijinul autorităților și programelor care sunt dedicate siguranței în online pentru a ne informa, dar nu neapărat în legătură cu soluțiile tehnice, ci în privința suportului emoțional și psihologic pe care trebuie să-l acordăm copiilor noștri.
Internetul este ca un tren care a plecat din gară și noi încercăm să ne ținem după el. Copiii noștri, pentru că sunt nativi digitali, mânuiesc mai bine, dar ei nu știu cum să rămână în siguranță în acest mediu.
Ipostazele sunt greșite. În primul rând, să postezi o fotografie cu minorul este cumva o decizie destul de dificilă pentru că identitatea acelui copil în online se construiește și va rămâne acolo. Orice punem pe internet va rămâne acolo. Sunt conturi private, dar de fapt ele sunt publice pentru că poți să faci un print screen de pe profilul privat și să îl împărtășești în public.
De altfel, această identitate a copiilor în online trebuie să fie construită cu mare grijă. Trebuie să avem idee cum să facem setările de confidențialitate, dar și ce să facem după aceea cu conținutul postat. Părinții ar trebui să știe că acel copil odată ajuns pe o rețea de socializare va posta și nu putem să fim siguri că el va rămâne cu conținutul lui în siguranță”, a precizat Claudia Oprescu la Euronews România.
Părinții nu ar trebui să posteze fotografii cu proprii copii
Întrebată dacă în aceste condiții, le recomandă părinților să-și pună poze cu proprii copii online, Claudia Oprescu a spus că aceștia trebuie să aibă foarte multă grijă dacă se decid să posteze poze cu minorii.
„Eu aș recomanda să nu postăm. Dar dacă postăm într-un cont privat să avem foarte multă grijă la calitatea pozelor pe care le postăm, pentru că acele poze vor urmări copilul mai departe. Nu este vorba despre noi, este vorba despre riscurile la care îi expunem. În momentul de față studiile efectuate de Salvați Copiii spun că peste 80% din copii folosesc internetul mai mult de 4 ore pe zi. Drept urmare, fiind în internet, e clar că ești expus riscurilor. Trebuie să încercăm să punem limite, dar aceste limite trebuie discutate cu copilul. Poate fi dificil, e nevoie de multă răbdare și empatie, dar numai așa putem să fim în siguranță”, a conchis Claudia Oprescu.