Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pașaportul românesc, în topul celor mai influente din lume. Românii pot călători în 177 de țări fără viză

Pașaportul statului Singapore a fost desemnat cel mai puternic document de călătorie din lume, într-un clasament trimestrial al pașapoartelor cu cea mai mare influență internațională. Pe ultimele locuri se află Afghanistan, Siria si Irak, cu mai puțin de 30 de țări în care cetățenii acestor țări pot călători fără viză. Acesta este alcătuit de o firmă londoneză de consultanță, care folosește date de la Asociația Internațională de Transport Aerian (IATA). Să vedem pe ce loc se află România.

Pașaportul românesc este din ce în ce mai puternic în ultimii ani. Românii pot intra în 177 de țări fără a avea nevoie de viză. România se află pe locul 14 în acest clasament alcătuit de Henley Passport Index.

Ca termen de comparație, în anul 2006, România se afla pe locul 34.

Vezi mai jos lista completă cu cele 177 de țări în care românii pot călători fără viză.

Dacă am compara forța pașaportului românesc cu cel al vecinilor din Uniunea Europeană, ne-am situa la egalitate cu Bulgaria, pe același loc 14.

Ungaria însă se află pe locul 7 mondial, cu zece țări în plus față de România, pe care maghiarii le pot vizita fără viză.

Cât de puternic este pașaportul românesc comparativ cu al vecinilor care nu sunt în UE

Dacă am compara pașaportul românesc cu cel al vecinilor care nu se află în Uniunea Europeană, datele arată că Republica Moldova se afla pe locul 44. Moldovenii pot călători fără viză în 122 de țări. Sârbii pot vizita 140 de țări fără viză, Serbia fiind pe locul 34 mondial.

Blogger de călătorii: ”Dacă mă apuc să povestesc cum făceam eu rost de vize prin anii '90, este un întreg roman de aventuri”

În direct la Euronews România, Cezar Dumitru, autorul blogului Imperator travel, a povestit că în anul 1991 ”pașaportul românesc probabil era un fel de pașaport de Afghanistan al zilelor noastre” și că lui i-a fost cel mai greu să obțină viza de Italia, în perioada în care România nu făcea parte din UE.

”Am început să călătoresc în 1991, când pașaportul românesc probabil era un fel de pașaport de Afghanistan al zilelor noastre. Cred că cea mai grea viză pe care am obținut-o a fost cea italiană. Prima dată eram rezident olandez, am avut o bursă în Olanda. Am aplicat acolo.

Atunci am aplicat și pentru viză de Elveția, Franța, Germania. Toată lumea mi-a dat viză. Nu exista Schengen.

Italia nu mi-a dat viză. Când am reușit să obțin prima viză de Italia, care a fost o viză de tranzit de 24 de ore (...) am reușit să obțin după ce m-am cățărat în Consulatul italian pe geam. Am sărit pe geam pentru că era un adevărat haos.

(...) Țările europene au ridicat vizele. Acum se poate călători cu buletinul. Dacă mă apuc să povestesc cum făceam eu rost de vize prin anii '90, este un întreg roman de aventuri”, a afirmat Cezar Dumitru

Țări care elimină vizele pentru a promova turismul

”Există și ridicări de vize unilaterale. Anumite țări se gândesc la un moment dat - cum să ne promovăm turismul. Prin diversele mijloace este și ridicarea vizelor. De foarte multe ori mulți potențiali călători se gândesc că nu mă mai duc acolo pentru că e complicat să obțin viza.

De exemplu, Mongolia a ridicat vizele pentru toate țările din UE.

Există țări, de asemenea, cum era Thailanda, până de curând, sau Africa de Sud care au ridicat vizele în mod selectiv. Există țări din UE care au nevoie de vize să se ducă în Africa de Sud. Pentru români este nevoie de viză. La fel era și pentru Thailanda până săptămâna trecută”, a mai spus Cezar Dumitru.

Motivul pentru care românii nu pot călători în Coreea de Nord

”În momentul de față, singurul loc în care nu se poate intra este Coreea de Nord. A închis granițele în 2020 din cauza COVID-ului. Toate țările au făcut asta atunci, numai că, spre deosebire de alte țări, ei continuă să țină granițele închise și să nu permită accesul decât în anumite condiții și doar cetățenilor din Rusia.

Dar, înainte de 2020, se putea intra destul de ușor în Coreea de Nord, dar printr-o agenție de turism. Vizele se obțineau relativ repede.

Pașaportul românesc, cu foarte mici excepții îți oferă accesul în aproape întreaga lume”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE