Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O nouă alertă aeriană a doua noapte la rând în judeţul Tulcea. În urmă cu 24 de ore, niște drone rusești au explodat pe teritoriul României

După alerta aeriană din noaptea de marți spre miercuri, a mai urmat una a doua zi, tot în județul Tulcea, în urma unui atac rusesc cu drone asupra Ucrainei.

25/07/2024 , 09:12

Reacția Forțelor Aeriene ale Ucrainei

Forțele Aeriene ale Ucrainei: "În cursul nopții, trei drone au trecut granița cu România și localizarea a fost pierdută. Un total de 25 de UAV-uri de atac au fost doborâte pe cer în noaptea de 25 iulie. Apărarea aeriană a acționat în regiunile Odessa, Kherson, Mykolayiv, Kiev, Sumy, Zhytomyr și Cherkasy."

25/07/2024 , 08:06

O nouă alertă aeriană în Tulcea, a doua zi la rând

Autoritățile au transmis oamenilor să nu iasă din case, să se adăpostească și să stea departe de geamuri, pentru că este posibil să cadă obiecte. Alerta a fost transmisă în jurul orei 01:20 de Inspectoratul pentru Situații de Urgență, în nordul județului Tulcea, în zona de graniță cu Ucraina. De această dată, nu au fost înregistrate apeluri la 112, spre deosebire de noaptea trecută, când au fost zece apeluri. Vizată a fost infrastructura portuară din Ismail, unul dintre ultimele porturi dunărene din Ucraina care încă este funcțional și unde sunt încărcate cerealele pentru export.


Știrea inițială:

A fost din nou alertă aeriană în nordul județului Tulcea în noaptea de marți spre miercuri, în urma unui atac rusesc asupra Ucrainei. Mai multe drone lansate de Armata rusă au fost vizibile de pe teritoriul României. Inspectoratul pentru Situații de urgență a transmis și un mesaj Ro-Alert de informare a populației, după ce oamenii au sunat la 112, speriați de sunetul exploziilor.

În Ucraina, autoritățile anunță că trei oameni au fost răniți și infrastructura portuară a fost grav avariată.

24/07/2024 , 16:38

Vasile Dîncu: Orice dronă care este reperată poate fi doborâtă în condițiile în care există un spațiu al conflictului

”Ministerul Apărării Naționale am văzut că a modificat cele patru proiecte, a adus modificările la cele patru legi, adică la legea Apărării Naționale, cred că la legea legată de funcționărea ministerului, la regimul armelor și munițiilor și există o lege legată de combaterea mijloacelor aeriene.

Am înțeles că s-a modificat și s-a transmis la CSAT, de acolo cred că sunt în zona interministerială, dar din păcate acolo se întâmplă lucrurile care nu funcționează de multe ori la noi în legislație.

După părerea mea, ar trebui să se facă o procedură de urgență pentru acestea, pentru că există un cadru european pentru asta, spre exemplu. Nu este ceva nou.

Am mai aplicat asta în legislația noastră, există un regulament 947 parcă, îmi aduc aminte că reglementează, sunt norme euroepene legate de funcționarea, utilizarea și chiar amenințarea pe care o reprezintă dronele.

De asemenea, există un proiect european, o comunicare a comisiei de anul trecut, prin ianuarie. Aici toate țările lucrează și România ar putea să fie foarte activă acum și să își impună punctul de vedere la o strategie legată de asta.

Prima discuție legată de drone a fost în 2016, acum însă ar fi momentul să se ajungă până la urmă la un document european în care noi să ne impunem punctele de vedere. Eu cred în suveranitatea aeriană și prin apă și peste tot. Orice dronă care este reperată poate fi doborâtă în condițiile în care există un spațiu al conflictului, poate fi doborâtă și nu se întâmplă absolut nimic.

Dar acolo, la avioane, fiind vorba de factor uman, acolo hotărăște Ministrul Apărării Naționale, împreună cu un comitet de urgență, acolo e altceva.”, a declarat Vasile Dîncu.

24/07/2024 , 16:35

Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al MApN, despre situația dronelor rusești vizibile de pe teritoriul României

Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale (MApN), a oferit o serie de declarații pentru Euronews România referitoare la situația în care mai multe drone lansate de Armata rusă au fost vizibile de pe teritoriul României. Spînu a precizat că autoritățile au demarat căutări în proximitatea localității Plauru pentru a identifica eventuale obiecte căzute.

"Am demarat căutări în teren, în proximitatea localității Plauru, pentru căutarea unor eventuale obiecte căzute pe teritoriul național. Căutările sunt încă în curs, motiv pentru care nu pot furniza la acest moment detalii. Totuși, mă aștept ca în următoarele ore să putem oferi informații suplimentare pe acest subiect", a declarat Spînu.

Relatări ale presei din Ucraina

Conform presei ucrainene, mai multe drone lansate noaptea trecută de Rusia au căzut în localitatea Niculițel, județul Tulcea, la șapte kilometri de graniță. Trei drone de tip HESA Shahed 136 au provocat un incendiu în apropierea comunei Niculițel. Prăbușirea a fost confirmată de echipajul unui elicopter IAR 330 de la baza aeriană 57 Kogălniceanu.

Întrebat despre aceste relatări, Constantin Spînu a declarat că a văzut informațiile publicate de presa ucraineană, dar a subliniat că nu este în măsură să comenteze asupra acestora.

"Am văzut ce scrie presa ucraineană, dar vă rog să nu îmi cereți să comentez ce scrie presa ucraineană pe niciun subiect. Mandatul meu este să comunic informațiile oficiale pe care le putem furniza fără părtinire și în timpul cel mai scurt."

Autoritățile române continuă să caute eventualele drone căzute pe teritoriul național, însă până în acest moment nu există informații oficiale suplimentare.

"Nu aș putea să vă spun dacă am găsit sau nu am găsit ceva, doar pot să vă spun că până la această oră nu am raportările oficiale necesare pentru a vă oferi informații verificate”, a mai spus Constantin Spînu.

24/07/2024 , 16:14

Nicolae Ciucă: Este nevoie de noi legi ale apărării. Liderul PNL susține că Parlamentul ar putea discuta în toamnă modificarea legislației

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a subliniat necesitatea unor modificări esențiale în legislația națională privind apărarea, în contextul recentelor atacuri ale armatei ruse de la granița României cu Ucraina. El a precizat că discuții în acest sens au avut loc inclusiv cu ministrul Apărării și cu premierul, iar modificările legislative ar putea fi discutate de Parlament chiar în viitoarea sesiune din toamnă.

”Vedem că ceea ce se întâmplă în Ucraina reprezintă un risc și pentru pentru țara noastră. Nu întâmplător, aseară au fost ridicate două avioane 16. Este nevoie de anumite modificări la legislația care se referă la domeniul apărării și am discutat inclusiv cu ministrul apărării, am discutat și cu premierul, toate acestea, urmând ca odată ce există o ordonare, pentru că aici nu este vorba doar de Ministerul Apărării Naționale, discutăm de toate instituțiile statului și când va exista o integrare a tuturor solicitărilor, a tuturor nevoilor și soluțiilor legislative necesare, vom introduce legislația, alege. Eu sper ca mai degrabă până în alegeri, pentru că avem nevoie de acest”, a declarat Nicolae Ciucă. 

24/07/2024 , 10:03

MApn: Două avioane F-16, trimise în Tulcea după atacurile rusești

Ministerul Apărării a transmis că în noaptea marți spre miercuri forțele ruse au executat o nouă serie de atacuri cu drone asupra unor obiective din Ucraina, în apropierea frontierei cu România din județul Tulcea.

”Ca urmare a acestei situații, Ministerul Apărării Naționale a întărit măsurile de monitorizare și supraveghere a spațiului aerian național cu forțele și mijloacele aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană. La ora 2.19, două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române au decolat din Baza 86 Aeriană Borcea pentru monitorizarea situației aeriene. Cele două aeronave au revenit în bază în jurul orei 4.20”, se arată într-un comunicat al MApN.

Noi cercetări în zona Plauru în urma atacurilor cu drone

”De asemenea, Centrul Național Militar de Comandă (nucleu) a notificat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență privind instituirea măsurilor de alertare a populației din județul Tulcea.

Ministerul Apărării Naționale a dispus măsuri pentru efectuarea de cercetări în teren, în proximitatea localității Plauru, pentru căutarea unor eventuale obiecte căzute pe teritoriul național, căutări care vor continua și în cursul acestei zile”, au mai precizat reprezentanții Ministerului Apărării.

De asemenea, măsurile de alertare în zona de nord a județului Tulcea a fost sistate începând cu ora 3.45.

Autoritățile au emis, în noaptea de marți spre miercuri, un mesaj Ro-Alert, după ce în nordul judeţului Tulcea au fost văzute mai multe drone care se apropiau de graniţă. Din cauza zgomotului produs de explozii, au fost înregistrate nu mai puțin de 10 apeluri la numărul unic de urgență 112.

Presa ucraineană scrie că Rusia a lansat zeci de drone asupra regiunii Odesa. Trei oameni au fost răniți în orașul Ismail, unde au avut loc explozii. A fost avariată infrastructura portuară și o clădire rezidențială din acest oraș.

”Încălcând regulile de război existente, Rusia a efectuat în mod deliberat bombardamente în masă cu dronele kamikaze „Shahed” asupra infrastructurii portuare din Ismail. Ca urmare a atacului nocturn, a bombardat o clădire rezidențială cu cinci etaje (...) Din păcate există victime -3 persoane au fost spitalizate”, a transmis administrația regiunii Ismail.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a emis în jurul orei 02:20 un mesaj de tip RO-alert pentru zona de nord a județului Tulcea, prin care informa populația despre posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian, pe teritoriul din apropierea graniței cu Ucraina.

”Mesajul RO-alert a fost emis după ce structurile cu rol de apărare și supraveghere a granițelor României au observat, în jurul orei 02:10, mai multe obiecte (drone) care se apropiau de zona de Nord a județului Tulcea.

Menționăm că rolul mesajului este unul de informare și prevenire a populației din zona în care acesta este transmis și trebuie tratat ca atare! Trebuie să urmărească indicațiile din mesaj și nu trebuie să intre în panică.

Structurile de apărare a teritoriului țării, dar și cele de ordine publică sunt pregătite să ofere tot suportul necesar persoanelor care solicită acest lucru și, încă o dată facem precizări asupra faptului că nu zone din teritoriul nostru sunt vizate de atacurile Federației Ruse”, a transmis ISU Delta Tulcea.

Alertă aeriană în nordul judeţului Tulcea. 10 apeluri la 112 despre posibile explozii

”Menționăm faptul că în cursul nopții trecute au fost 10 apeluri la numărul unic de urgență 112 privind sunetul produs de explozii.

Cele mai multe apeluri au fost din municipiul Tulcea, iar acestea semnalau faptul ca se aud explozii dar au fost și apeluri prin care cetățenii solicitau informații, iar operatorii dispeceratului din cadrul Inspectoratul pentru Situații de Urgență „DELTA” al județului Tulcea le-au oferit toate informațiile solicitate pentru a înțelege că ceea ce aud se întâmplă pe teritoriul ucrainean.

La ora 03:46, alertă aeriană a încetat”, au mai precizat autoritățile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE