Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Părinții sunt abuzatori, iar fuga de acasă e o soluție. E lecția care apare într-un manual de clasa a V-a, aprobat de Ministerul Educației

Lecție controversată la clasa a V-a. Într-un manual de Educație Socială, aprobat de Ministerul Educației, părinții sunt prezentați în rol de abuzatori, iar elevii învață că fuga de acasă este o soluție. Înainte să ajungă pe băncile elevilor, manualul a trecut printr-un proces de verificare a Centrului Național pentru Curriculum și Evaluare.

Fuga de acasă, dată exemplu la școală

În manualul publicat de editura Litera, sunt prezentate două scenarii pentru piese de teatru educațional. În primul, Maria, o fată de la țară, joacă rolul „oprimatei” în timp ce tatăl ei este descris ca „opresor” deoarece se opune ca ea să meargă la un liceu din oraș.

Oprimată: Maria, o fată de la țară care vrea să meargă la un liceu din oraș

 Opresor: tatăl, care consideră că fetele trebuie să aibă grijă de casă și de copii

 Scena I

Maria vine de la școală și se apucă de învățat în camera ei. Tatăl vine acasă și este supărat că fata nu îi pune masa. Fata îi arată că învață pentru a ajunge la un liceu bun. Tatăl se supără foarte tare pentru că dorința fetei i se pare nepotrivită pentru o fată cuminte.

(...) 

Scena III

Maria plănuiește cu sora ei să fugă împreună de acasă la o mătușă de la oraș ca să își continue studiile.

SURSA: Manualul de Educație Socială de clasa a V-a

La final, Maria și sora ei, deja căsătorită, plănuiesc să fugă de acasă la o mătușă, ca să își continue studiile. În cel de-al doilea scenariu, Andrei, un băiat de clasa a 6-a, vrea să își urmeze visul de a deveni chitarist, dar mama, prezentată ca „opresor”, vrea ca el să se pregătească pentru a deveni medic.

Oprimat: Andrei, un băiat de 12 ani, în clasa a VI-a, care vrea să fie chitarist

Opresor: mama, care consideră că Andrei trebuie să învețe pentru a deveni medic

Scena I

Mama intră în cameră în timp ce Andrei cântă la chitară și începe să țipe la el că ar trebui să lucreze la matematică, pentru Evaluarea Națională, că trebuie să aibă o slujbă bine plătită, să fie medic precum bunica lui. Andrei țipă și el că a terminat toate temele. (până aici citim)

(...)

Scena III

Andrei vorbește cu WhatsApp cu tatăl lui, care spune că tot din cauza mamei și a bunicii din partea mamei a preferat să plece și îl invită pe Andrei să se mute cu el.

SURSA: Manualul de Educație Socială de clasa a V-a

Deznodământul sugerat este același. Andrei plănuiește să se mute la tatăl lui, care îi spune că și el a ales să plece tot din cauza conflictelor pe care le avea cu soția și cu soacra.

Conform informațiilor de pe prima pagină, manualul de Educație Socială a fost realizat în conformitate cu programa școlară și a fost aprobat Ministerul Educației în 2017. În România, potrivit metodologiei, manualele sunt verificate înainte de Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE