Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Elevii din județul Galați s-au întors la școală. Doar în localitatea Costache Negri cursurile nu au fost reluate

Majoritatea elevilor din zonele afectate de inundațiile din județul Galați s-au întors în bănci. Dar nu toate unitățile de învățământ au putut fi redeschise. O școală gimnazială și o grădiniță din localitatea Costache Negri au fost atât de afectate, încât nici acum nu sunt sigure pentru ca elevii să revină în clase. 

Claudia s-a întors în sala de clasă, după o săptămână. Este elevă în clasa a XII la Liceul Tehnologic „Costache Conachi” din Pechea. Se bucură că a putut să meargă din nou la ore, mai ales că anul acesta are examenul de bacalaureat. 

Claudia Ciurea, elevă la Liceul Tehnologic „Costache Conachi”: „Comuna mea a fost afectată și nu am putut să mă concentrez la lecții. Am vrut sa dau o mână de ajutor celor afectați.”

Multe școli sunt încă devastate după inundații. Fără bănci, cu pereți uzi și cu podeaua acoperită de nămol. 

Aproximativ 100 de copii sunt înscriși grădinița din Pechea, care trebuie renovata de la 0. Acum au fost impartiti între două unități de învățământ pentru a-și putea relua cursurile. 

În localitatea Costache Negri cursurile nu au fost reluate

O școală și o grădiniță din localitatea Costache Negri nu au putut fi redeschise. Aici viitura a afectat și aproape 900 de case, iar în 200 dintre ele nici nu se mai poate locui. În plus, pentru a ajunge la școala gimnazială, elevii trebuie să escaladeze un morman imens de mâl. 

Viorica Golomoz, directoarea Școlii Gimnaziale „Elena Negri”: „Nu a fost eliminat mâlul din interiorul curții școlii și nu s-au putut repara toate sălile de clasa. Am reușit să scoatem lambriul, parchetul. Acum așteptăm să se usuce pereții. Avem 73 de copii afectați de inundații.”

Pentru mulți dintre elevii acestei școli nici învățământul online nu este o opțiune. 

„Nu avem lumina, ne-au debranșat de la curent. Noi stăm la părinți în cealaltă parte a satului, unde nu a ajuns apa”, a spus mama unui elev. 

Eduard este student în ultimul an la Facultatea Transilvania din Brașov. A venit acasă, în Pechea exact în ziua în care a lovit viitura. În mai puțin de o săptămână începe cursurile dar spune că nu va pleca din comună prea curând. 

Eduard Crăciun, student: „Nu o să pot să mă duc pentru că nu pot să o las pe mama așa. Trebuie să o ajut și sper să mă înțeleagă și să intru în examene. O să am mult de tras după asta, și cu licenta, să recuperez. Trebuie să și lucrez la licență, am examene de luat.” 

Potrivit ultimului bilanț al Consiliului Județean Galați pagubele provocate de inundații se ridică la peste 62 de milioane de lei. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE