În ultima duminică din luna octombrie, România trece la ora de iarnă, adică revine la Timpul Legal Român, ora standard a Europei de Est + 2 UTC. Mai exact, schimbarea orei are loc în noaptea de 29 spre 30 octombrie, când ora 4:00 devine ora 3:00.
Ziua va avea, astfel, 25 de ore și va fi cea mai lungă zi din an. Schimbarea nu este simultană în toate ţările, din cauza diferenţei de fus orar.
Cum a apărut ideea schimbării orei
Prin introducerea orei de vară s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală (a Soarelui) şi reducerea folosirii luminii artificiale.
Benjamin Franklin a fost primul care a sugerat, în anul 1784, introducerea orei de vară, însă ea a fost aplicată pentru prima dată în anul 1916, în timpul Primului Război Mondial, de câteva țări din Europa.
Pentru o perioadă mai îndelungată, a fost aplicată şi în SUA, în timpul celui de al Doilea Război Mondial, între 3 februarie 1942 - 30 septembrie 1945.
În România, ora de vară a fost instituită permanent începând cu anul 1979. Până în anul 1997, trecerea la ora de vară s-a făcut în ultima duminică a lunii martie iar la ora de iarnă, în ultima duminică a lunii septembrie.
Ulterior, începând cu anul 1998, trecerea la ora de vară se face în ultima duminică a lunii martie iar la ora de iarnă, în ultima duminică a lunii octombrie. În prezent, toate statele europene îşi schimbă ora în ultimul weekend din martie şi ultimul weekend din octombrie.
Renunțarea la trecerea la ora de vară/ora de iarnă
În februarie 2018, într-o rezoluție votată în Parlamentul European, eurodeputații au cerut o evaluare a regimului actual al orei şi, dacă este necesar, o revizuire a regulilor.
Mai multe iniţiative cetăţeneşti au arătat o anumită îngrijorare faţă de modificarea bianuală a orei, care marchează începutul şi sfârşitul perioadei de vară. Numeroase studii nu au reuşit să tragă o concluzie clară, însă indică anumite efecte negative asupra sănătăţii umane.
O consultare online a arătat că un număr ridicat de europeni (86% dintre respondenți) sunt în favoarea renunţării la schimbarea orei de două ori pe an. Ulterior acestui sondaj, eurodeputaţii au votat, la 26 martie 2019, renunţarea la schimbarea orei de două ori pe an, începând cu 2021.
De ce nu a renunțat UE la schimbarea orei și când s-ar putea aplica decizia
Fiecare stat membru urma să decidă pe ce oră va rămâne - ora standard sau ora de vară. Din cauza izbucnirii pandemiei de coronavirus, însă, această decizie a fost amânată.
Pentru ca discuțiile să se reia, subiectul trebuie trecut pe ordinea de zi de către țara care deține președinția rotativă a Consiliului European. Ultima dată când subiectul a fost discutat a fost în timpul președinției finlandeze în a doua jumătate a anului 2019, scrie Euronews.com.
„Cel mai bun scenariu al nostru ar fi ca următoarea președinție a consiliului să pună asta pe ordinea de zi”, a declarat, pentru Euronews.com, Ariadna Guell, coordonator al Inițiativei de la Barcelona privind utilizarea timpului pentru o societate sănătoasă.
Dacă acesta este cazul, atunci la schimbarea orei s-ar putea renunța în 2025, deoarece ar fi probabil necesară o perioadă de unul până la doi ani în urma unui acord pentru a se asigura că serviciile de transport, inclusiv trenurile și zborurile, își pot adapta orarele.
Însă Suedia își va asuma președinția de șase luni la 1 ianuarie și, potrivit lui Dalunde, șansele să preia dosarul sunt mici. Euronews.com a contactat reprezentanța permanentă a Suediei la Bruxelles pentru comentarii.