Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ora de cinema, curs opțional pentru liceeni. Programul e inițiat de organizatorii TIFF

Liceeni de clasa a XI-a au posibilitatea să se înscrie la Ora de Cinema. Cursul este opțional, iar proiectul a pornit de la organizatorii Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF). În program s-au înscris o școală din Cluj-Napoca și una din Focșani.

Elevii vor învăța despre istoria cinematografiei sau despre cum se creează un film, de la idee la imagine. Cu ajutorul filmelor, ei vor dezbate teme care îi preocupă precum bullying-ul, divorțul părinților sau problemele adolescenței.

Mayra este elevă la Colegiul „Gheorghe Șincai” din Cluj-Napoca, una dintre școlile în care profesorii au dorit să susțină Ora de Cinema. Este fascinată de filmele psihologice și de cele regizate de Christopher Nolan.

Mayra: „Am crescut într-o familie, în special cu mama mea, uitându-mă la filme. Când am crescut, mi-am format un stil aparte, urmărind filme psihologice, thrillere, pentru că îmi place partea simbolică și temele care mă fac să gândesc.”

La oră, tinerii fac o incursiune în istoria cinematografiei, de la filmele mute până la marile producții de astăzi. Radu a fost fascinat de unul dintre primele filme din istorie. Trenul în gară al fraților Lumière surprinde, în 50 de secunde, sosirea unui tren. Deși pare banal, la prima proiecție din 1896, oamenii s-au speriat, crezând că trenul va ieși din ecran.

Radu: Știam de dinainte de Frații Lumiere, am mai văzut documentare despre ei, dar o fost reîmprospătare a informațiilor să văd exact ce au făcut ei la început și ce au făcut. Îmi place foarte mult filmul cu trenul”

Mara vrea să devină regizor sau actriță, iar ora de cinema o pregătește pentru facultate. Este prezentă pe rețelele sociale și în sensul acesta i s-a părut o idee bună să afle mai multe despre conținutul audio-vizual.

Mara: („Reporter: Ți se pare ceva asemănător în felul în care făceau frați Lumiere filmele atunci și cum surprindeau momente din viața de zi cu zi cu reel-urile pe care le vedem noi azi pe Instagram sau TikTok? ) Da, pentru ei, lucrurile simple erau cele mai importante: venirea unui tren în gară, oameni care mergeau la muncă, oameni care veneau de la muncă. Noi, astăzi, suntem mult mai axați pe dinamism, pe mișcări mult mai intense, lucruri rapide, și nu mai suntem atât de atrași de ceea ce intră în sfera banalului.”

Ora de cinema poate fi inclusă în curricula oricărei școli

Filmele sunt vizionate de profesori înainte de a fi difuzate la oră. Cursul poate fi inclus în orarul din orice liceu din țară și susținut de orice fel de profesor. Fiecare film vine la pachet cu o fișă de lucru.

Raluca Bugnar, selecționer ora de cinema: „Profesorii de la orice materie care doresc să desfășoare activități, de exemplu la dirigenție, în cadrul programului «Școala Altfel» sau în «Săptămâna Verde» pot folosi filme eco și alte resurse educative. Ei își fac un cont gratuit pe platforma Ora de Cinema, folosind un email și o parolă”

Scopul programului Ora de cinema este de a dezvolta gândirea critică și creativă a tinerilor. El se va extinde și pentru elevii claselor primare și de gimnaziu din țară.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE