Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Republica Moldova va fi următoarea țintă a Rusiei dacă pică frontul din Ucraina. Avertismentul lansat de Germania

Sprijinirea Ucrainei garantează supraviețuirea Republicii Moldova, a declarat Annalena Baerbock, ministrul german de Externe, care a avertizat în legătură cu extinderea influenței Rusiei în Europa de Est.

„Tot ceea ce facem pentru a sprijini Ucraina înseamnă și promovarea stabilizării Moldovei. Este clar care este cea mai mare îngrijorare a oamenilor de aici: dacă Ucraina se prăbușește, Moldova este următoarea țară vizată”, a afirmat Annalena Baerbock, marți, potrivit agenției Reuters.

Șefa diplomației germane a efectuat o vizită la Chișinău pentru Platforma de parteneriat pentru Republica Moldova, alături de omologii ei din Franța, România, Polonia, Țările de Jos și Lituania.

Germania, unul dintre principalii aliați europeni ai Guvernului de la Kiev din punct de vedere militar, a creat această platformă după ce Rusia a invadat Ucraina în 2022. Inițiativa are ca scop stabilizarea economiei Republicii Moldova și protejarea de dezinformarea rusă.

În Republica Moldova, țară care are o minoritate vorbitoare de limbă rusă, au alternat la putere Guverne pro-ruse și prooccidentale, după destrămarea Uniunii Sovietice. În prezent, Guvernul de la Chișinău are aspirații europene.

În schimb, Moscova are trupe staționate în Transnistria, o regiune separatistă în care liderii proruși și-au declarat independența față de Chișinău în urma unui război declanșat la începutul anilor '90.

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a acuzat Rusia că a încercat să înlăture de la putere Guvernul ei. De asemenea, a avertizat că țara pe care o conduce se confruntă cu provocări serioase și le-a cerut mai mult sprijin din partea partenerilor.

„Războiul Rusiei împotriva Ucrainei, pe care l-am condamnat din prima zi, a provocat pagube enorme economiei noastre. Incertitudinea cauzată de război continuă să împiedice serios dezvoltarea noastră economică și va continua să o împiedice atâta timp cât războiul se va prelungi”, a declarat Sandu, potrivit sursei citate.

În cadrul platformei, au fost semnate acorduri pentru a oferi Moldovei împrumuturi de peste 300 de milioane de euro și granturi în valoare de 80 de milioane de euro, au transmis reprezentanții Guvernului de la Chișinău.

Aliații au salutat, de asemenea, eforturile Moldovei de a adera la Uniunea Europeană. Sub conducerea lui Sandu, Moldova, care se află între Ucraina și România, membră NATO și UE, speră să adere la blocul comunitar până în 2030.

Franța, Germania și Polonia și-au exprimat „sprijinul neclintit și continuu pentru Moldova” în încercarea sa de aderare la UE. Țările, cunoscute sub numele de Triunghiul de la Weimar, au promis, de asemenea, sprijin forțelor armate moldovenești pentru apărarea țării, atât la nivel bilateral, cât și în calitate de parteneri UE.

În mai, Republica Moldova a semnat un parteneriat de securitate și apărare cu UE, fiind prima țară care a încheiat un astfel de acord cu blocul comunitar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE