Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nicușor Dan, discuții cu Ciolacu despre aglomerația din București. „Nu poți când ai o boală de 20-30 de ani să iei o pastilă, să te faci bine”

Când ai o boală de 20-30 de ani nu poți să iei o pastilă și să te faci bine! Este declarația primarului general Nicușor Dan referitoare la rezolvarea rapidă a traficului infernal din București. Soluțiile reale? Transportul public, semaforizarea inteligentă și o autostrada de centură - a spus edilul Capitalei, după întâlnirea pe care a avut-o joi cu premierul Marcel Ciolacu.

De partea cealaltă, șeful Executivului a promis să discute cu ministrul fondurilor europene pentru a face rost de banii necesari pentru proiectele Bucureștiului. A fost a doua discuție dintre cei doi oficiali care a avut loc în ultimele zile.

„Nu poți când ai o boală de 20-30 de ani să iei o pastilă, să te faci bine, nu se poate asta, da? Principala cauză a traficului din București este modul total, total scăpat din mână în care s-a dezvoltat Bucureștiul în ultimii ani. Dacă te apuci să arunci cu blocuri fără să te gândești unde vor învăța copiii care vor locui acolo și unde vor munci părinții, care sau în fine, oamenii care locuiesc acolo și că ei toți vor lucra la 10 km și școala este la cinci km, nu poți decât să te aștepți că vei avea blocaje în trafic.

Soluția durabilă este transportul public. Soluția durabilă este semaforizare inteligentă. Soluția durabilă este autostrada de centură, cu acele radiale. Și pe această chestiune (…) prim-ministrul și-a exprimat disponibilitatea de a folosi bani din acei 600 de milioane de euro, bani de la Banca Europeană de Investiții destinați transportul verde pentru proiecte ale Primăriei Capitalei”, a afirmat Nicușor Dan.

Ciolacu vrea să se apeleze la fonduri europene pentru mobilitate urbană

La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că vrea să fie creată „o conectare instituțională între Primăria Generală și Guvernul României” pentru găsirea soluțiilor de fluidizare a traficului.

„A vorbit despre dezvoltarea Capitalei. Să vorbim cu ministrul Fondurilor Europene ce proiecte se pot depune rapid pe mobilitate urbană, tot ce înseamnă verde, pe zona electrică la fel. Avem contracte și cu Banca Europeană de Investiții și cu Banca Mondială. Normal că îmi doresc ca proiectele mari, în primul rând să fie prioritate pentru Capitală.

Am înțeles de la domnul primar general va avea o întâlnire cu primarii de sector pentru a face totuși un trafic integrat și multe alte servicii publice pentru bucureșteni, servicii care vor trebuie făcute la nivelul Primăriei Generale într-un sistem integrat”, a afirmat Ciolacu.

Clădirile ridicate ilegal, una dintre sursele de trafic din București

Premierul Marcel Ciolacu și primarul Capitalei, Nicușor Dan, s-au întâlnit joi pentru a găsi soluții privind fluidizarea traficului din București. Este a doua întrevedere dintre cei doi din ultimele trei zile. Guvernul a cerut tuturor edililor din București să colaboreze mai bine în această toamnă pentru rezolvarea problemelor legate de traficul din oraș.

„O să începem cu traficul. Să ne gândim cum putem organiza. Sunt ferm convins că domnul primar general o să vorbească și despre clădirile ilegale. Este subiectul său preferat”, a afirmat Marcel Ciolacu, la începutul întâlnirii cu Nicușor Dan.

„Principala cauză a traficului din București sunt construcțiile ilegale și ne acum un an, de doi și încă din 2004-2005”, a fost reacția lui Nicușor Dan.

Premierul a evidențiat că numărul locuitorilor a crescut odată cu ridicarea construcțiilor ilegale care „au obturat anumite artere”.

„Ele (construcțiile ilegale, n.red) au densitate mare. De exemplu, Drumul Taberei are o densitate de 0,8 - 1, iar acestea au densitate de 3 - 3,5. În plus, ele nu au facilitățile. Nu au școlile și atunci e logic că oamenii se urcă în mașină să-și ducă copilul la școală. Nu este un mix între locuire și birouri, astfel încât să încurajezi oameni să locuiască lângă birou și să meargă pe jos”, a explicat edilul Capitalei.

În replică, Marcel Ciolacu a afirmat că acolo unde s-au găsit blocuri construite ilegal oamenii nu ar putea fi evacuați. De acum înainte, autoritățile ar trebui să verifice mult mai bine construcția blocurilor astfel încât să mai apară ..

Nicușor Dan și Ciolacu au discutat și despre traficul din București, în condițiile în care din 1 octombrie se vor relua și cursurile universităților.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE