Rechinii epolet sunt capabili să intre și să iasă din apă cu ajutorul aripioarelor lor în formă de paletă. Este o evoluție pe care cercetătorii o descriu ca fiind o „încălcare a tuturor regulilor de supraviețuire”. Specia, care trăiește în recifuri, poate rezista aproximativ două ore fără niciun fel de oxigen, relatează Euronews Green.
De ce se pot deplasa pe uscat?
Rechinii epolet trăiesc în recifurile din jurul Marii Bariere de Corali din sudul Australiei, un habitat care poate fi complet izolat de mareea descendentă.
Deseori rechinii pot rămâne blocați în bălți de piatră de mică adâncime. În lupta pentru supraviețuire, specia a evoluat pentru a se descurca fără oxigen până la două ore - și pentru a se deplasa cu aripioarele într-o mișcare de târâre.
Oamenii de știință de la Universitatea Florida Atlantic investighează modul în care abilitățile de mers și de înot se schimbă în dezvoltarea timpurie a speciei de rechini.
Rechinii își folosesc abilitățile de mers pentru a se „deplasa în mici crăpături ale recifului pentru a evita prădătorii aerieni și acvatici”, a declarat Dr. Marianne E. Porter, autorul principal al studiului.
Capacitățile de mers ale rechinilor sunt legate de „condițiile de mediu dificile”.
Dr. Porter solicită acum continuarea cercetărilor pentru a afla cum vor modifica schimbările climatice aceste condiții în viitor.