Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tot mai mulți români redirecționează cei 3,5% din impozit pentru cauzele sociale. Specialist: „Mă aștept să se doneze pentru Siria și Turcia”

Numărul românilor care redirecționează cei 3,5% din impozit pentru cauzele sociale crește în fiecare an. Specialiștii se așteaptă să apară campanii de donare pentru Turcia și Siria, iar experiențele din trecut ne arată că românii sunt aproape și financiar de cei în suferință. Românii pot să redirecționeze cei 3,5% din impozitul pe venit până la data de 25 mai.

Studiile arată că ONG-urile ar putea primi 180 de milioane de euro dacă toți cei șase milioane de potențiali plătitori ar redirecționa cei 3,5%. În 2021, doar o treime din aceștia au mers spre organizațiile non-guvernamentale din România, din partea a 1,7 milioane de români, conform ANAF.

Cei 3,5% nu sunt bani în plus din buzunarul nostru

Cei 3,5% nu sunt bani în plus din buzunarul nostru. Noi oricum îi plătim către stat sub formă de impozite, dar putem alege să redirecționăm cei 3,5% către diferite ONG-uri. Avem mai multe platforme care ne ajută să facem asta foarte ușor. De exemplu, prin formular230 sau prin redirecționează.ro. Tot ce trebuie să facem e să ne alegem ONG-ul preferat și să completăm detaliile personale.

Numărul persoanelor care aleg să doneze este în creștere.

De exemplu, dacă în luna ianuarie a anului trecut, pe una dintre cele mai mari platforme de redirecționare, doar 3.000 de persoane au semnat formularele online pentru a trimite cei 3,5% către ONG-uri, anul acesta au fost semnate 13.000 de formulare în doar câteva săptămâni.

Olivia Vereha, cofondator Code 4 Romania: „Pe 2022 au fost aproape 40.000 de formulare completate prin platformă, o creștere foarte mare față de 2021, iar față de 2018 nici nu mai vorbim. E o dovadă foarte clară că online-ul poate să faciliteze niște procese vitale pentru organizațiile neguvernamentale.”

Dacă în urmă cu 2 ani doar câteva zeci de persoane își redirecționau impozitul spre centrul Filia, astăzi sunt sute.

Andreea Rusu, Centrul FILIA: „Dacă avem nevoie, nu știu, să ajutăm o femeie cu bani până la cel mai apropiat spital, să-și facă o ecografie la sân sau să-și facă un test Papanicolau sau are nevoie să ajungă până la o altă instituție a statului care e într-un oraș departe de ea sau dacă avem nevoie să cumpărăm în comunitățile în care lucrăm produse de igienă sau alimente sau haine.”

Trendul este ascendent și pentru ONG-ul „Niciodată Singur”. Cu cei 3,5% pot să facă minuni.

Cătălin Dinu, director executiv „Niciodată Singur”: „Se transformă fie în ajutor material pentru vârstnicii cu venituri reduse, fie în mese festive de Sărbători, pe care noi le oferim vârstnicilor și, probabil, este singura ocazie din an în care ei merg la un restaurant și mănâncă în oraș. Înseamnă o mică vacanță de vară pe care noi încercăm să o oferim în fiecare an vârstnicilor care nu au ieșit din oraș de 20, 30 de ani.”

În fiecare lună, peste 670.000 de români donează prin SMS sau prin bancă

În fiecare lună, peste 670.000 de români donează prin SMS sau prin bancă. Experții care monitorizează donațiile spun că se așteaptă ca în scurt timp să apară inițiative pentru Turcia și Siria. Trendurile ne arată că în situațiile de criză, românii sunt generoși.

Camelia Mateș, ARC: „Sunt sigură că vor fi campanii prin SMS și, din nou, mă aștept ca românii să doneze, pentru că au donat și pentru Nepal acum 10 ani, au donat și pentru inundațiile din Serbia. Românii s-au mobilizat și să doneze pentru cauze externe și la așa o tragedie, cum e cea din Turcia, da, mă aștept să fie multe donații.”

Românii și companiile pot să redirecționeze cei 3,5% din impozitul pe venit până la data de 25 mai.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE