Număr-record de intervenții ale salvamontiștilor, în ultimele 24 de ore. Salvatorii au fost solicitați să intervină de urgență în 30 de cazuri.
Au fost salvate 39 persoane, zece fiind transportate la spital de ambulanțe. O persoană a decedat, în ciuda eforturilor susținute pentru a fi resuscitată. Salvamontiștii au primit numeroase apleuri în care li se socilitatu sfaturi și informații despre trasee turistice din zona montană. Salvatorii le recomandă turiștilor să poate echipament adecvat, să-și aleagă trasee ușoare și să se informze despre starea vemii. Ei averizează că, la munte, condițiile meteo se pot schimba radical într-un timp foarte scurt.
Sabin Cornoiu, președinte Salvamont România: "Știm că lunile iulie și august sunt lunile cu cei mai mulți turiști pe munte. În august vor fi foarte multe accidente, iar ceea ce s-a întâmplat sâmbătă este un preambul la ce va urma în perioada următoare.
Oamenii trebuie să înțeleagă că muntele este zonă de risc. Avem evenimente care se întâmplă din cauza echipamentului neadecvat, supraestimării forțelor și capacităților sportive, necunoașterea stării de sănătate.
Majoritatea intervențiilor de sâmbătă au fost din cauza echipamentului necorespunzător. Oameni care n-au avut încălțăminte adecvată și au avut afecțiuni la membrele inferioare. Oameni care au abordat trasee dificile, pe care nu au putut să le parcurgă. Plătim tribut și rețelelor sociale care prezintă realizările unora dintre noi, dar mulți cred că pot face același lucru sărind peste anumite etape de pregătire.
Sâmbătă am avut cel putin trei sau patru cazuri de persoane care au traversat șoselele montane cu motocicletele. Nu au fost atenți sau nu și-au adaptat viteza la condițiile de trafic și au avut parte de accidente. Sunt multe accidente pentru o zi normală."
Cele mai importante măsuri de precauție
Sabin Cornoiu, președinte Salvamont România: "Dacă până acum începeam cu echipamentul corespunzător, acum începem cu starea vremii. Trebuie să înțelegem că, în această perioadă, schimbările vremii sunt deosebit de violente și puternice. Avem furtuni pe munte, ploi torențiale, căderi de grindină, fulgere. Acum două zile am avut două persoane fulgerate pe munte. Aceste temperaturi ridicate vin automat cu schimbări bruște ale vremii.
Măsuri de precauție:
- Oamenii trebuie să fie atenți la starea vremii,
- Echipament corespunzător,
- Să avem la noi alimente care să nu se altereze prea repede,
- Să avem multă apă la noi,
- Să avem baterie de rezervă pentru telefon,
- Să mergem pe munte în grup, cu persoane pe care le cunoaștem și care ne cunosc aptitudinile fizice."