Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Drajeurile cu nicotină, noul trend în rândul adolescenților. Agenția Antidrog: ”O bomboană are puterea a 60 de țigări”

Ultimul trend în rândul adolescenților pare să fie drajeurile cu nicotină, care pot ajung să aibă efectul a 60 de țigări. Aceștia le consumă din dorința de a ajunge într-o stare euforică. Agenția Antidrog îi avertizează pe părinți să fie atenți, mai ales că în curând începe școala și copii se vor reîntâlni cu diferite anturaje.

Noile droguri au forme diverse: drajeuri, acadele și fursecuri. Potrivit statisticilor oficiale, în România vârsta la care copiii consumă pentru prima dată droguri este 13 ani, dar au fost și cazuri în care aceștia aveau doar 8 ani.

Oficial, unul din zece adolescenți apelează la droguri, iar în topul consumului se află etnobotanicele și medicamentele folosite pentru tratamentul psihiatric.

Ramona Dabija - director Agenția Antidrog: „E un nou trend pe Tiktok sau pe rețelele de socializare. Sunt drajeurile cu nicotină. Un astfel de drajeu poate ajunge să aibă puterea a 60 de țigări fumate odată. Închipuiți-vă în cazul adolescenților de 12-13 ani ce efect are asupra sănătății lor”

Șefa Agenției Antidrog atrage atenția că substanțele interzise pot lua forma unor dulciuri, aparent inofensive.

Ramona Dabija - director Agenția Antidrog: „Pot avea o multitudine de forme. Aici ne referim inclusiv la dulciuri. Avem în vedere bomboane, drajeuri sub formă de acadele, sub formă de fursecuri. De aceea, întotdeauna încercăm să le povestim părinților sau chiar să le arătăm că aparent o pungă de drajeuri, care poate părea inofensivă, poate ascunde mult mai multe substanțe decât credem noi adulții”

Specialiștii spun că părinții nu își pot da seama întotdeauna în mod direct dacă este vorba despre consum de droguri, dar îi sfătuiesc pe aceștia să fie atenție la comportamentul copiilor.

Eugen Hriscu, medic psihiatru:Un tânăr care începe să absenteze foarte mult, un tânăr care începe să aiba conflicte foarte mari acasă, un tânăr care respinge vechii prieteni în favoarea unui singur grup de prieteni, un tânăr cu care nu se mai poate discuta e clar că există o problemă”

Printre consumatori, etnobotanicele sunt denumite și „legale” pentru că dealerii inventează rețete noi astfel încât drogul să nu apară pe lista stupefiantelor incriminate.

Eugen Hriscu, medic psihiatru: „Sunt periculoase, în primul rând, pentru că sunt substanțe noi pe care nu le cunoaștem, în așa fel încât consumatorul nu știe când introduce în corpul său substanțe dintr-un pliculeț ce se va întâmpla, poate să nu se întâmple nimic sau poate să moară.

Fiind substanțe mereu noi, în schimbare, ele nu apar la teste, consumatorii sunt încurajați din cauza legislației extrem de punitivă cu drogurile clasice să migreze spre drogurile noi, așa se explică faptul că în momentul de față avem un consum extrem de mare cu vârste între 12 și 13 ani care inițiază consumul pentru că sunt foarte accesibile și foarte ieftine”

La nivel european, sunt monitorizate oficial 980 de amestecuri chimice. Agenția Antidrog se pregătește să incrimineze noi substanțe, pe care polițiștii le-au găsit în ultimul an acasă la traficanți:.

Maria Moiș, jurnalistă Euronews România: „Vor putea fi incriminate de acum înainte două noi substanțe: 2-CMC și 2-MCM. Cu siguranță nu vă spun nimic aceste denunumiri, dar, de fapt, ele sunt derivate din alt drog 3-CMC, numit printre consumatori „cristal”. Este aceeași substanță găsită în corpul fetei de 16 ani găsită moartă anul trecut în august în casa unui prieten din Piatra Neamț”

Adolescenții care consumă droguri sau prezintă risc ridicat de consum pot apela gratuit servicii de consiliere antidrog în cadrul programului „Safe Space”. Primele trei ședințe sunt confidențiale. 125 de adolescenți s-au înscris până acum în programul coordonat de Agenția Antidrog.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE