Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

OMS: Tot mai mulți adolescenți fac sex neprotejat. Diferențe între copiii de bani gata și cei săraci

Sexul neprotejat devine un trend periculos printre adolescenți. Numărul celor care folosesc metode de protecție a scăzut semnificativ în ultimii zece ani, avertizează Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Situația este îngrijorătoare și crește riscul apariției bolilor cu transmitere sexuală și a sarcinilor nedorite.

OMS avertizează: Tot mai mulți adolescenți fac sex neprotejat

Un raport OMS arată că aproape o treime dintre adolescenții de 15 ani nu au folosit nici prezervativ, nici pilulă contraceptivă ultima dată când au făcut sex. Situația s-a înrăutățit în ultimii ani.

Dacă în 2014, 70% dintre băieți spuneau că au folosit prezervativ la ultimul contact sexual, în 2022, numărul lor a scăzut până la 61%. În cazul fetelor, proporția este și mai mică: se observă o scădere de la 63 la 57%, în aceeaşi perioadă.

Educația sexuală este esențială în acest context, menționează reprezentanții OMS. Raportul, care a inclus peste 240 de mii de adolescenți din 42 de țări, mai arată că adolescenții din familiile bogate au relații sexuale protejate mai des decât cei din familiile sărace, cu un acces limitat la educație.

România are cele mai multe mame minore

Situația României este printre cele mai îngrijorătoare din Uniunea Europeană. Suntem țara cu cele mai multe mame minore, dar și țara în care educația sexuală este în continuare un subiect tabu.

Un studiu recent făcut de o rețea medicală privată arată că mai mult de jumătate dintre tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani fac sex neprotejat. Totodată, 90% dintre adolescenți nu au suficiente cunoștințe pentru a identifica și a se proteja de infecțiile și bolile cu transmitere sexuală. Din acest motiv, 9 din 10 tineri români cu o viață sexuală activă riscă să contacteze o astfel de boală, mai arată studiul.

Cine e de vină? Ce spun experții

Adriana Radu, președinta Asociației Sexul vs Barza, a comentat subiectul la Euronews România precizând înainte de toate că nu este vina adolescenților.

Adriana Radu, președinta Asociației Sexul vs Barza: „În România nu există educație sexuală de facto în școli, există un pic de tot de educație sexuală în cadrul opționalului Educație pentru Sănătate, care e disponibil la aproximativ 5% dintre elevii din România, cu o tendință de descreștere în timpul pandemiei și după pandemie. Și apoi, nu există deloc acces la contracepție. Nu se distribuie contracepție gratuită nici măcar pentru cele mai vulnerabile persoane din România.

E bine să discutăm cu copilul, să zicem - de la cel puțin în jur de 9-10 ani - despre pubertate, ce se întâmplă la pubertate și care sunt consecințele schimbărilor de la pubertate, ceea ce implicit ajunge și la discuție despre contracepție. Fiecare părinte își cunoaște mai bine copilul și creează o legătură de încredere să vorbească despre aceste teme, prin urmare nu avem recomandări specifice, dar e bine să se vorbească din timp, înainte să li se întâmple tinerilor situația de care ne temem. Să nu amânăm până în ultimul moment”, a declarat aceasta, la Euronews.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE