Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nicușor Dan, propunere inedită pentru a combate canicula: ”Dai prin calorifer o apă rece care răcește”

Primarul general Nicușor Dan ia în calcul locuințelor din București prin pomparea apei reci în calorifere, în perioadele de vară cu temperaturi caniculare. În acest mod, edilul Capitalei consideră că ar putea fi redus consumul de energie provenit din utilizarea aerului condiționat.

În emisiunea ”Vocile care contează” de la Euronews România, Nicușor Dan a afirmat că ”există ideea de a furniza prin același sistem pe care îl folosim pentru apă caldă și căldură, de a furniza rece, agent care răcește”.

Jurnalistul Vitalie Cojocari, moderatorul emisiunii, a amintit că o astfel de soluție este deja pusă în practică în capitale europene, precum Viena. În schimb, primarul general a recunoscut că ”nu suntem încă la acel nivel de tehnologie”.

”Dai prin calorifer o apă rece care răcește, așa cum e relativ frig în casă, dai în calorifer o apă care încălzește”, a menționat Nicușor Dan.

Întrebat dacă Termogenetica ia în calcul investiții pentru a implementa această soluție, Nicușor Dan a admis că nu vrea să-și asume ”în momentul ăsta” un termen deoarece proiectul se află ”la etapa de idee”.

”Nu vreau să-mi asum în momentul ăsta. Abia acum ne putem întrebarea pentru veri care o să fie tot așa de calde să facem asta”, a menționat edilul Capitalei.

Cum funcționează sistemul de răcire centralizată în Viena

Răcirea centralizată câștigă teren în Viena și ar putea deveni o alternativă ecologică la sistemele convenționale de aer condiționat. În scurt timp, compania Wien Energie va fi în măsură să aprovizioneze întregul centru al orașului cu răcire centralizată, susțin experții Wien Energie. Acest centru are capacitate din vara anului 2021 să răcească birouri, hoteluri, magazine și apartamente cu apă din canalul Dunărea.

Cu o putere de 15 megawați, centrul de răcire centralizată Stubenring poate înlocui echivalentul a 6.000 de unități convenționale de aer condiționat, dar va emite cu 50 % mai puțin dioxid de carbon decât acestea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE