Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nicușor Dan vrea să cumpere încă 250 de tramvaie cu bani europeni. ”O să fie rezolvată și problema aerului condiționat”

Problema aerului condiționat din mijloacele de transport în comun din București este pe cale să se rezolve în următorii ani. Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a promis că, până la finalul celui de-al doilea mandat, toate tramvaiele din București vor avea instalație de climatizare.

În emisiunea ”Vocile care contează” de la Euronews România, edilul Capitalei a precizat că vrea să mai cumpere încă 250 de tramvaie pe lângă cele 100 deja existente.

”Tramvaiele sunt foarte scumpe - 2-3 milioane de euro o bucată. Am adus primele 100 cumpărate după 1989 și o să mai cumpărăm 250 în acest mandat. Avem studiu de oportunitate, avem direcție de finanțare.

În momentul în care o să avem 350 de tramvaie noi în București, o să fie rezolvată și problema aerului condiționat pe tramvaie. (...) Pe tramvaie mă angajez ca la finalul acestui mandat să avem”, a afirmat primarul general, la Euronews România.

De asemenea, Nicușor Dan a explicat că își propune să cumpere tramvaie cu bani europeni din Programul Operațional Regional. ”Aceste 250 de tramvaie, costul lor e undeva la 850-900 de milioane de euro”, a spus el.

Nicușor Dan ia în calcul să cumpere autobuze și troleibuze în leasing

”Facem în continuare calcule să vedem dacă putem să luăm într-o formă de leasing. La tramvaie nu se poate cu leasing, de aceea încercăm cu fonduri europene și cofinanțare. (...) Aș vrea să le facem în paralel.

Pe tramvaie, în octombrie anul acesta se vor lansa apelurile în cadrul POR 2021-2017. Avem documentația tehnică pregătită pentru a aplica și pentru tramvaie și pentru liniile de tramvai care sunt deja contractate.

Odată ce vom avea această finanțare, vom putea să ieșim în piață. Am vorbit deja cu BEI, cu bănci comerciale pentru a ne împrumuta până la diferență. În paralel, tot cam atunci o să începem procedura de achiziție”, a concluzionat edilul Capitalei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE