Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jurnaliștii Euronews au salvat un uliu rănit, găsit în București. În tot orașul, nu există un serviciu dedicat salvării animalelor aflate în dificultate

Ce facem dacă găsim un animal sălbatic rănit, în mijlocul orașului? Este o întrebare la care autoritățile de la noi nu au un răspuns clar. În București pur și simplu nu există un serviciu de capturare și transport, dedicat salvării animalelor aflate în dificultate. În aceste condiții, singura șansă la viață a acestor vietăți este determinarea cetățenilor de a le salva. Noi, la Euronews, ne-am confruntat cu o astfel de situație și nu a fost ușor. Vă arătăm de câți jurnaliști a fost nevoie pentru a salva un uliu porumbar rănit.

Autoritățile din București îi îndrumă pe cetățeni către ONG-uri atunci când găsesc un animal rănit

E timid, măi!

Pasărea rănită se ascundea într-un tufiș din curtea sediului Euronews. Câțiva jurnaliști au observat-o și și-au dat seama că nu este unul dintre porumbeii obișnuiți din fața clădirii.

Uliul s-a speriat, a ieșit din ascunzătoare, a dat de câteva ori din aripi, dar nu a reușit să-și ia zborul. Așa că a fugit din nou la adăpostul frunzișului. Ne-am dat seama că pasărea nu ar avea nicio șansă să supraviețuiască, așa că am început să dăm telefoane la centrele de protecție a animalelor. În București nu există un serviciu de capturare și transport pentru astfel de situații. Așa că am fost nevoiți să prindem noi uliul. Ceea ce n-a fost deloc ușor.

Hai, ia-l ușurel. Ia-l, că nu-ți face nimic.

Eh, nu.

Andre Rotaru, jurnalist Euronews: „Specialiștii de la Visul Luanei, una dintre puținele organizații non-guvernamentale care gestionează astfel de situații, ne-au instruit prin telefon ce să facem pentru a captura pasărea. Întâi de toate, ne-au spus să folosim un prosop sau un articol de îmbrăcăminte mare pentru a-l acoperi, iar apoi ne-au instruit să îl punem într-o cutie de carton cu găuri tăiate în capac”.

Odată prins, uliul porumbar a ajuns la medic.

Nu arată așa de rău pe cât am crede. Nu-mi place atitudinea lui, ar trebui să fie un picuț mai agitat. Acum îi testez abilitatea de a desface singur aripile. Este vorba despre o fractură de coracoid în cazul lui. Este reabilitabil, adică se va rezolva, dar necesită cel puțin două săptămâni de internare, de stat în captivitate.

Cei care găsesc în oraș un animal sălbatic rănit și vor să ajute, au foarte puține opțiuni la dispoziție. Nu există un serviciu specializat care să se ocupe de capturarea și transportul animalelor sălbatice rănite, deși astfel de situații nu sunt tocmai rare.

Oana Vasiliu, medic veterinar al fundației „Visul Luanei”: „În general, avem păsări răpitoare în București. De cele mai multe ori sunt șoimi, vântureii roșii sunt cei mai comuni. Ulii - mai puțin, dar în zona periferică a Bucureștiului sunt destul de mulți. Poate a încercat să vâneze un porumbel și nu a văzut un geam, să fi intrat cu capul în vreun geam, fiindcă ei nu percep dacă geamul se reflectă”.

Ce facem dacă găsim o pasăre rănită sau un animal sălbatic pe care vrem să îl ajutăm

Așadar, dacă găsim o pasăre sau un alt animal sălbatic pe care vrem să îl ajutăm, trebuie să luăm în primul rând legătura cu un specialist - un veterinar sau un ONG de profil.

Oana Vasiliu, medic veterinar al fundației Visul Luanei: „Sunt situații când animalele nu trebuie preluate. Sunt foarte mulți pui de pasăre în momentul ăsta care sunt găsiți pe sol și sunt OK, trebuie puși un pic mai sus pentru că ei învață să zboare, părinții sunt în apropiere. Ideal e să nu îl luăm, să îl pupăm, să îl ținem în brațe, să îl mângăiem, să îi spunem că o să fie bine, pentru că ei nu înțeleg. Ei ne percep ca pe niște prădători mari, în momentul ăla ei sunt vulnerabili și am venit și noi și i-am luat, ei pot să moară în orice moment. E un stres enorm pe care îl au la contactul cu omul”.

Trebuie să reținem că serviciul 112 poate fi apelat doar într-un număr limitat de astfel de cazuri: pompierii și jandarmii intervin doar dacă un animal este blocat undeva sau dacă reprezintă un pericol iminent pentru oameni, iar poliția animalelor răspunde doar de animalele neglijate de om sau supuse unor acte de cruzime. Nu de puține ori, operatorii de urgență îi îndeamnă pe oameni să se îndrepte tot către ONG-uri. În Capitală există și serviciul ASPA, însă angajații de acolo răspund doar la apelurile legate de câini.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE