Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Negocieri intense pentru portofoliile de comisari europeni. Care sunt cele mai mari mize

În aceste zile, se poartă negocieri intense pentru portofoliile de comisari europeni. Cele mai râvnite sunt cele cu un puternic impact economic, iar România a anunțat că își dorește un astfel de mandat. Așa că șefa Comisiei Europene va avea discuții intense cu guvernele naționale.

Fotoliile care vor fi ocupate de comisarii însărcinați cu portofolii cu impact economic sunt cele mai râvnite de către cele 27 de state membre ale UE. Bugetul este cu siguranță un premiu în negocierile cu Ursula von der Leyen care își va forma al doilea executiv, spun analiștii.

Cele mai râvnite: portofoliile cu impact economic

Janis Emmanouilidis, analist politic, EPC: Avem Cadrul Financiar Multianual care trebuie negociat în următorul mandat. Acesta va fi un dosar foarte dificil şi foarte greu, dar va fi, de asemenea, cel care va trasa foarte bine priorităţile anilor următori.

Liderii Italiei, Cehiei şi României și-au declarat clar interesul pentru acest post. Franța va menține probabil un portofoliu puternic, deoarece Thierry Breton, acum însărcinat cu Piața Internă, va avea un al doilea mandat.

Sophia Russack, analist politic, CEPS: Există întotdeauna un mare interes pentru concurență și comerț. Acestea sunt acele portofolii în care UE are multă competență. Sau acolo unde sunt bugete mari, de exemplu la coeziune și agricultură, știți, care reprezintă circa o treime din întregul buget al UE.

Un portofoliu dedicat industriei militare

În aceste jocuri de putere, Von der Leyen poate folosi și Apărarea, un nou portofoliu dedicat industriei militare, considerat foarte relevant datorită războiului din Ucraina. Relațiile cu Mediterana, legate de gestionarea migrației și de locuințe, sunt, de asemenea, politici care vor avea acum comisari dedicați. La distribuirea portofoliilor, Ursula von der Leyen va trebui să ia în considerare și cine o va susține.

Janis Emmanouilidis, analist politic, EPC: Acum se poate presupune că, având în vedere că ea este din PPE, din Partidul Conservator, vom avea un socialist sau un liberal, și, de asemenea, se poate ajunge la un acord între pozițiile de vârf din cadrul Comisiei.

Ursula von der Leyen se luptă să atingă echilibrul de gen

Un alt atu ce va fi folosit este obținerea mai multor nume de femei. Președinta Comisiei se luptă să atingă echilibrul de gen, însă până acum au fost propuse oficial mai puțin de 10 femei.

Sophia Russack, analist politic, CEPS: Va trebui să lucreze cu aceste guverne în următorii cinci ani, nu? Deci, va trebui să meargă un pic pe sârmă între a pune piciorul în prag și a obține, de exemplu, echilibrul de gen, dar, în același timp, știți, să și păstreze relații bune de lucru cu aceste guverne.

Dar, înainte ca cei 27 de comisari să își ocupe locurile în sala Jean Monnet la întâlnirile colegiului, toți vor trebui să treacă de audieri în Parlamentul European.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE