Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce Ciolacu „n-are greutate" când propune comisarul european. Cioloș: „Nu vorbește limbi străine, cum să construiască relații cu lideri politici?"

Cel puțin la nivel declarativ, premierul Ciolacu a spus că Victor Negrescu este principala opțiune a României pentru ocuparea unei poziții de comisar, după finalizarea tuturor negocierilor ca urmare a alegerilor din acest an.

Cu toate acestea, premierul ar putea fi obligat să vină și cu o propunere de doamnă, după ce foarte multe țări au propus doar bărbați pentru poziții de comisari, în negocierile pe care le-au avut cu șefa Comisiei Europene, lucru pe care aceasta nu și l-a dorit. Ursula von der Leyen a spus de la început că țările ar trebui să vină cu două propuneri, de bărbat și de femeie, astfel încât să se mențină echilibrul de gen și în viitoarea Comisie Europeană. Până acum, au existat doar opt propuneri de femei, din 22.

Marcel Ciolacu ar putea fi nevoit să schimbe propunerea de comisar european

În aceste condiții, Marcel Ciolacu ar putea fi nevoit să-și revizuiască propunerea. Până pe 30 august, toate cele 27 de state membre ar trebui să facă o propunere.

Dacian Cioloș, fost comisar european: „Acest deadline a fost impus de președinta Comisiei, nu e un calendar bătut în cuie. Ea și-a fixat niște obiective, inclusiv din punct de vedere calendaristic, însă doamna președinte trebuie să-și atingă și alte tipuri de obiective legate de calitatea structurii Comisiei, a candidaților.

Există mai multe grupuri politice în Parlamentul European, inclusiv dintre cele care au susținut candidatura doamnei von der Leyen, care cer, dicolo de calitatea individuală a fiecărui candidat, echilibru de gen. Dacă bărbații nu vor convinge din punct de vedere al calității și competenței lor, atunci ei ar putea cădea victime acestei confruntări politice. Nu m-a surprins deloc ca doamna von der Leyen să scoată acum formule dincolo de datele pe care le-a pus dânsa, formule și negocieri, să poată atinge acest obiectiv și caută acest lucru."

Însă negocierile pentru portofoliile de comisari din viitoarea Comisie Europeană vor fi finalizate cel târziu până pe 15 octombrie, când vom ști exact componența următoarei Comisii. Premierul Marcel Ciolacu și-ar dori ca, până pe 15 septembrie, să trimită oficial propunerea de comisar din partea României.

Ultimele două portofolii au fost ocupate de femei, Corina Crețu și Adina Vălean, motiv pentru care Ciolacu și-ar fi dorit ca următorul portofoliu să fie al unui bărbat. Înainte de trimiterea propunerii la Bruxelles, Ciolacu a decis să discute și cu celelalte partide din România.

Cum funcționează alegerea portofoliilor de comisari europeni

Însă Dacian Cioloș spune că Marcel Ciolacu are un alt mare dezavantaj în aceste negocieri.

Dacian Cioloș, fost comisar european: "Portofoliul economic e un termen foarte vag. Sunt anumite portofilii care pot fi denumite economice care au un impact politic și decizional puternic, sunt altele care au un impact mai puțin important, dar care, pentru un stat membru, poate să fie considerat ca fiind important. Eu nu știu ce a cerut domnul Ciolacu.

Din punctul meu de vedere, România ar putea avea greutate în aceste discuții dacă ar exista un consens între cele două partide care sunt acum la guvernare și care fac parte din două familii politice importante din Parlamentul European, Ciolacu din familia socialiștilor, de care Ursula von der Leyen are nevoie pentru voturile din Parlament, dar care insistă și pentru echilibrul de gen, și PNL, care face parte din familia politică din care face parte și von der Leyen.

Și dacă ar exista o aliniere în cadrul Guvernului sau al Coaliției majoritare pe candidat și pe portofoliu și ambele partide ar susține, cu familiile lor politice, o anumită viziune, sigur că România, ca al șaselea stat-membru, ar avea greutate mai mare. Dacă fiecare se duce pe cont propriu și încearcă să influențeze lucrurile...

Pe premierul Ciolacu, ca persoană, nu-l consider ca fiind un lider foarte influent, pentru că nu vorbește limbi străine, nu are cum să construiască relații personale cu lideri politici din familia lui, are nevoie de interpret totdeauna. Deci discuțiile se poartă altfel când ai tu relații personale directe și într-un alt fel atunci când tot timpul vorbești prin intermediari.

Din acest punct de vedere, nu știu câtă greutate are el ca persoană. Partidul ar putea avea, dar asta presupune să aibă cine să joace această influență și, din păcate, partidele mari din România, în momentul de față, nu au lideri politici cu greutate la nivel european, capabili să negocieze și să fie luați în considerare atunci când se poartă astfel de discuții și să cântărească prin greutatea persoanei lor și a numelui lor, în discuțiile la nivel european."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE