Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nicu Ștefănuță, despre nominalizarea lui Victor Negrescu pentru funcția de comisar european: „Este o candidatură bună, am respect pentru el”

Vicepreședintele Parlamentului European, Nicu Ștefănuță, a vorbit la Euronews România despre nominalizarea lui Victor Negrescu pentru funcția de comisar european din partea României, importanța unui posibil portofoliu economic pentru țară și criza locuințelor din Uniunea Europeană.

Posibil portofoliu economic pentru România

Sursele indică faptul că România ar putea primi un portofoliu în zona economică, ceea ce ar putea avea un impact semnificativ pentru cetățenii români, așa cum a explicat și vicepreședintele Parlamentului European, Nicolae Ștefănuță.

Dacă primim un mandat pe economie, după mine, este un lucru bun. Economia este foarte importantă în acest moment, combaterea inflației, creșterea economică, creșterea sustenabilă. Și ce mai lipsește este să avem omul potrivit pentru acel scaun. Astăzi l-am auzit pe domnul Ciolacu că l-a nominalizat pe colegul meu Victor Negrescu. Eu consider că este o candidatură bună, am respect pentru el, pentru ce a făcut în Parlamentul European. Bineînțeles, mai existau și alți economiști pe piață care puteau fi foarte bine în acest portofoliu, dar să pornim de la premiza că este un lucru bun.”, a declarat Ștefănuță. 

Îngrijorări legate de reprezentarea femeilor în PE

Cu toate acestea, Ștefănuță a subliniat o problemă importantă legată de reprezentarea de gen în funcțiile de comisari europeni. În toată Europa sunt prea puține femei în scaunul de comisar,” a spus el, criticând faptul că România nu a luat în considerare o candidatură feminină pentru această poziție.

„Cred că ar fi trebuit să fie o discuție mai largă în societate să știm despre ce e vorba, pentru că este cea mai înaltă funcție europeană deținută de România,” a adăugat Ștefănuță, subliniind importanța unei dezbateri mai deschise pe acest subiect.

Ce rol are comisarul European pe Economie

În contextul crizelor economice actuale și viitoare, Nicolae Ștefănuță a explicat importanța rolului unui comisar european responsabil de economie. 

Dacă vine o criză economică peste noi, comisarul pe economie va fi însărcinat să rezolve acea criză împreună cu Banca Centrală și alte instituții,” a explicat el, referindu-se la provocările majore pe care le-ar putea întâmpina un astfel de comisar.

Ștefănuță a subliniat că viitorul comisar va trebui să fie pregătit pentru sarcini dificile și să se înconjoare de oameni competenți.

 „Eu sper să aibă inteligența să se înconjoare de oamenii cei mai buni, care să-l sfătuiască și să facă o echipă foarte bună de economiști europeni,” a concluzionat el.

Cu toate acestea, vicepreședintele Parlamentului European a recunoscut că viitorul comisar european din partea României va avea o misiune extrem de dificilă: „Nu-l invidiez, pentru că e foarte multă muncă, dar îl sfătuiesc să vină cu oameni foarte, foarte competenți alături.”

Criza locuințelor: O problemă prioritară în UE

Problema locuințelor a devenit un subiect central în discuțiile politice la nivel european, inclusiv în România. În contextul actualei crize economice, mulți lideri politici, inclusiv președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la dificultățile pe care le întâmpină cetățenii atunci când încearcă să își achiziționeze o locuință decentă și accesibilă. 

Vicepreședintele Parlamentului European, Nicolae Ștefănuță, a abordat această problemă și a precizat că a propus înființarea unui comisariat european special pentru locuințe. Cu toate acestea este nevoie și de o serie de soluții reale care trebuie să fie orientate spre acțiuni concrete și investiții masive.

Nicolae Ștefănuță a criticat soluțiile de până acum care s-au bazat prea mult pe forțele pieței libere. Totodată, acesta a menționat că această problemă nu va fi rezolvată în acest fel. „Piața nu rezolvă,” a declarat el, referindu-se la creșterea alarmantă a prețurilor și chiriilor, în special în orașe precum Cluj, unde chiriile au ajuns la niveluri similare cu cele din Bruxelles.

Vicepreședintele Parlamentului European a explicat că este nevoie de un plan investițional la nivel european, poate finanțat printr-un al doilea PNRR (Plan Național de Redresare și Reziliență), care să fie dedicat construirii de locuințe sociale. 

„Deci, din PNRR, mie mi-ar plăcea să văd locuințe sociale construite. Uitați-vă ce se întâmplă la Cluj, apartamente cu chirii de 1.200 euro, cu prețuri care sunt mai mari, cam Bruxelles. Deci am ajuns foarte, foarte rău și piața singură nu va rezolva chestia asta. Deci, cumva lumea să-și dea seama că suntem într-o paradigmă ca în anii 30-40, în care trebuie niște investiții masive de stat făcute ca să deblocheze problema asta de piață.”,  a spus el, subliniind că este nevoie de intervenția directă a statului pentru a asigura accesul la locuințe decente pentru tineri și pentru cei cu venituri mici.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE