Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Numirea comisarului european al României, în vizorul experților: „Victor Negrescu a fost și sacrificat. Vor scoată din pălărie pe cineva - o doamnă, preferabil”

Modul în care premierul Marcel Ciolacu a vrut să negocieze la Bruxelles un portofoliu economic pentru viitorul comisar european al României a fost o „greșeală”, în condițiile în care deficitul bugetar al țării noastre ”este major și toate proiecțiile sunt negative”, a declarat Sorin Ioniță, expert ȋn reforma administraţiei publice din cadrul Expert Forum, la Euronews România. Analistul a evidențiat că România duce lipsă de „lideri politici cu anvergură”, iar „toată relația noastră cu Bruxelles-ul se desfășoară la nivelul înalților funcționari publici, acești tehnocrați din care vor scoată din pălărie pe cineva - o doamnă, preferabil”.

La rândul său, profesorul universitar Sergiu Mișcoiu a atras atenția că modul în care se negociază portofoliul comisarului european „pare destul de nebulos”, iar un „amatorism de genul acesta” ar fi putut fi explicat la „începuturile prezenței noastre în Europa”.

În emisiunea „Vocile care contează” de la Euronews România, analistul Sorin Ioniță a criticat faptul Guvernul României a cerut Comisiei Europene planificarea reducerii deficitului bugetar pe 7 ani, propunere pe care premierul Marcel Ciolacu ar fi discutat-o deja la Bruxelles cu Ursula von der Leyen.

A fost o greșeală să se ducă cu tot pachetul ăsta, știind că pe partea de deficit suntem cea mai expusă țară din Europa în momentul ăsta. În raport cu zona în care ne aflăm, cu situația de dezvoltare socio-economică a României, deficitul este major și toate proiecțiile sunt negative.

În al doilea rând, se cer derogări în PNRR, unde la fel ești întârziat. Cred că strategia de până acum era să ne ascundem după alte țări care mai au întârzieri - după Italia și Polonia - dar au ieșit în față cu niște chestii”, a afirmat Sorin Ioniță, la Euronews România.

Președintele think tank-ului Expert Forum a evidențiat că în cadrul unei negocieri, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, „va împinge acolo unde este veriga slabă”.

„Atunci ca la orice negociere, partenerul îți spune: vreau și eu ceva de la tine să-mi rezolv problema mea. Problema Ursulei von der Leyen este faptul că Comisia balansată pe aceste propuneri. Timpul nu e foarte întârziat. (...)

Mai este spațiu de negociere, dar și Ursula von der Leyen va împinge acolo unde este veriga slabă. Veriga slabă este actualul Guvern al României și coaliția de guvernare. Sunt inexistenți în Europa, fără niciun fel de relații umane sau profesionale, fără niciun fel de reputație. Mă refer la liderii politici ai României. Actualii șefi de partide din România”, a precizat Sorin Ioniță.

Sorin Ioniță, despre nominalizarea comisarului european: „Noi propunem tipi ba la început de carieră, ba la tot felul de neveste sinecuriste”

„Propunerea de comisar nu era cea mai rea posibilă. Victor Negrescu e un om ok față de alternative era chiar o propunere bună. Dar nu mai contează în momentul ăsta dacă țara ta, tu, președintele și Guvernele României, mandate la rând nu ți-ai construit un profil în Europa.

Uitați-vă la țările din jurul nostru. (...) Și bulgarii au un șef de instituție internațională. Kristalina Georgieva e șefa FMI.

Noi propunem tipi ba la început de carieră, ba la tot felul de neveste sinecuriste, ba tipi de anvergură județeană. Au mers destul de mult și serios cu propunerea Mihai Tudose până s-au prins că nu era deloc fezabilă”, a mai afirmat Ioniță.

Analistul este de părere că nu nominalizarea lui Victor Negrescu este problema, ci faptul că premierul Marcel Ciolacu a mers la Bruxelles „cu un pachet unde ai trei vulnerabilități: lipsă de relații și de anvergură politică, deficit catastrofal și cu proiecții foarte negative - și te duci să ceri păsuire”.

„Proiect pe șapte ani? Dar cine te crede? Ai promis în ultimii ani că vei avea 3-4 ani fără campanii electorale și vei face reforme. Nu ai făcut absolut nimic, dar te crede cineva cu o promisiune pe două cicluri politice de acum înainte... Ce valoare au aceste promisiuni de la un mediu politic ca cel românesc?

CU PNRR am tot lălăit-o... Au venit finalmente cu doi ani întârziere cu această aliniere a pensiilor, cu recalcularea pensiilor. Vedeți ce probleme sunt. Mai au legea salarizării în domeniul public și o grămadă de chestii la fel de toxice politic”, a menționat analistul.

Sergiu Mișcoiu: România și-a construit această imagine iluzorie de stat care are o stabilitate guvernamentală serioasă

De asemenea, Sergiu Mișcoiu, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, consideră că „a fost o supraevaluare a credibilității pe care acest Guvern o are”, prin modul în care au fost purtate discuțiile la Bruxelles.

Trebuie să adăugăm și faptul că România - aici e și aportul președintelui Iohannis - și-a construit această imagine iluzorie de stat care are o stabilitate guvernamentală serioasă pe termen lung și care nu admite niciun fel de extremism, un stat pur european care are valori europene.... (...)

Am crezut că o asemenea poziționare ar fi suficientă pentru a permite crearea unor mijloace prin care România să primească mai multe concesii din partea UE care ea însăși se confruntă cu mari probleme.

Deciziile care vor fi luate la nivelul UE privind activitatea, mandatul și strategia viitoarei Comisii Europene sunt foarte importante și ele nu pot fi acum sacrificate la nivel european pe altarul cererilor unor state care nu își îndeplinesc promisiunile în mod recurent”, a afirmat Sergiu Mișcoiu.

Profesorul universitar consideră că propunerea lui Victor Negrescu pentru postul de comisar european „e una dintre cele mai bune care putea fi făcute”.

„Această propunere trebuia discutată din perspectiva aceasta a echilibrelor europene, nu doar apartenența la familia S&D, ci și echilibrul de gen care respectat în interiorul CE...

Suntem într-o situație în care nu vom putea merge până în pânzele albe cu nominalizarea lui Victor Negrescu, în ciuda faptului că e una dintre cele mai potrivit persoane pentru a ocupa asemenea post”, a punctat Sergiu Mișcoiu.

În plus, profesorul universitar a afirmat că „pare destul de nebulos ce își dorește România în momentul de față, să încercăm lucrurile și apoi să vedem ce primim”.

”Pare o strategie un pic depășită din punct de vedere al relațiilor la nivelul UE. Amatorism de genul acesta, sigur, la începuturile prezenței noastre în Europa, am fi putut explica, însă acum pare că totuși a trecut un timp destul de lung de la aderarea României la UE”, a menționat Mișcoiu.

Sorin Ioniță: „Suntem sub colegii noștri din regiunea Europei de Est în materie de calitate a liderilor politici”

Victor Negrescu într-un fel a fost și sacrificat, adică el e un om tânăr și încă are în față ani în care îți poate construi un asemenea profil, dar trebuie să ai și un pic de masă critică la tine în țară - lideri politici credibili, pentru că nu poți să vii singur așa... Tu să apari din neant, ești un geniu singular și restul țării e în cofă...

Ce vedem că se întâmplă la Bruxelles este o reflecție a contraselecției din partide, analfabetismului și imposturii intelectuale a actualilor lideri de partide - că nu e numai la PSD. Faptul că sunt băieți de colțul străzii și sunt foarte buni la noi la televizor. Au o gură, se bat, dar acum au ieșit în afară, se bagă sub masă....

Dacă noi nu suntem în lumea aia, prin liderii noștri de partid care sunt extrem de provinciali și analfabeți politic. Este o dramă a României. Suntem sub colegii noștri din regiunea Europei de Est în materie de calitate a liderilor politici și potențialului lor de a relaționa cu oricine și nu e vorba numai de a vorbi limbi străine. Nu poți să discuți prin interpret când te duci să vorbești la o cafea cu doamna Ursula”, a mai spus Sorin Ioniță, la Euronews România.

Președintele Expert Forum a mai explicat că, în lipsa unor lideri politici de anvergură, relația României cu oficialii de la Bruxelles este gestionată la nivelul „înalților funcționari publici”.

„Neavând lideri politici cu anvergură, toată relația noastră cu Bruxelles-ul se desfășoară la nivelul înalților funcționari publici. Acești tehnocrați din care vor scoată din pălărie pe cineva - o doamnă, preferabil, să o trimită acolo pentru că chiar sunt oameni buni, nu mulți, dar au mai rămas la nivelul superior al funcției publice.

Miniștri trimiteau la Bruxelles înalți funcționari publici cu sau fără un mandat clar, un mandat foarte limitat, dar nu aveau o poziție a României strategică pe o anumită temă. Asta a fost o chestie repetitivă și ăia ne-au prins. (...)

Să dea Dumnezeu să scoată din pălărie pe cineva care să facă o figură onorabilă acolo”, a concluzionat Ioniță.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE