Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România nu a trimis încă propunerea de comisar european la Bruxelles. Potrivit unor surse guvernamentale, Ursula ar vrea mai multe femei în echipă

Premierul Marcel Ciolacu nu a trimis încă oficial propunerea de comisar european, așa cum a promis săptămâna trecută, când a mers în vizită la Bruxelles. Marcel Ciolacu îl desemnase, atunci, pe eurodeputatul Victor Negrescu.

De ce se lungesc negocierile cu Comisia Europeană

Premierul Marcel Ciolacu a discutat și miercuri cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre portofoliul pe care România ar urma să-l primească în noua echipă. Negocierile se lungesc pentru că, potrivit unor surse guvernamentale, Ursula von der Leyen ar fi dezamăgită de tabloul actual: a primit puține propuneri de femei din partea statelor membre.

Premierul Marcel Ciolacu va trimite până pe 15 septembrie propunerea de comisar din partea României. Pe ultima sută de metri va discuta și cu partidele de la București, cu liderii, ca să nu mai fie acuzat de lipsă de transparență. Deși subiectul nu a fost abordat recent nici măcar în Coaliție.


Noua Comisie Europeană trebuie să fie gata în șase săptămâni


Noua Comisie Europeană trebuie să fie completă până pe 15 octombrie.
Euronews notează, miercuri, că, în acest moment, în echipa Ursulei von der Leyen ar intra șase femei (șapte cu tot cu șefa Comisiei) și nu mai puțin de 13 membri din PPE, gruparea majoritară în Parlamentul European.

Patru comisari - Danemarca, România, Slovacia și Spania - vin din tabăra Social Democraților Europeni, trei - Irlanda, Estonia și Franța, de la Renew, în timp ce premierul Ungariei, Viktor Orban, a înaintat o propunere din rândul propriei grupări de dreapta.

Șefa Comisiei ar fi cerut ca până vineri toate guvernele statelor membre să își numească oficial candidații. Belgia, Italia și Bulgaria (care ar da un comisar femeie) sunt restante.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE