Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV Victor Negrescu: România nu a formulat nicio propunere pentru comisar european. Dacă se va identifica o doamnă, m-aș bucura

Premierul Marcel Ciolacu nu a trimis încă oficial propunerea de comisar european, așa cum a promis săptămâna trecută când a mers în vizita oficială la Bruxelles. Asta pentru că negocierile la nivel european decurg foarte greu, iar președinta Ursula von der Leyen ar fi dezamăgită de propunerile primite până acum.

Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European, a declarat, la Euronews România, că se încearcă obținerea unui portofoliu cât mai bun pentru țara noastră și s-ar bucura dacă propunerea ar fi o femeie.

„Premierul României nu a trimis nicio propunere oficială până în momentul actual”

Victor Negrescu, europarlamentar: Trebuie spus încă din start că premierul României nu a trimis nicio propunere oficială până în momentul actual, pentru că împreună cu mine și cu alți colegi căutăm să obținem un portofoliu cât mai bun pentru România. Nu e vorba despre persoana mea, niciodată nu a fost vorba despre persoana mea.

Însă, într-adevăr, premierul discută și cu partenerii din coaliție pentru a identifica o soluție consensuală pentru că este premierul României. Vom vedea dacă, în calitatea mea de vicepreședinte PE, voi reprezenta România sau nu.

„Ursula von der Leyen este nemulțumită de echilibrul de gen”

Totodată, la nivel european, există o serie de dificultăți. Cum spunea Ursula von der Leyen este nemulțumită de celelalte propuneri pe care le-a primit până în prezent, 21 de propuneri. E nemulțumită de echilibrul de gen. România nu a făcut încă o propunere, deci nu este nemulțumită de propunerile României.

Dacă se va identifica o altă persoană, eventual o doamnă, m-aș bucura. Pentru că tot timpul am susținut ideea de egalitate de gen. Însă vom vedea ce va decide premierul în raport cu informațiile pe care le are.

„Tot timpul am susținut ideea de egalitate de gen”

Pot să vă spun că România este într-o postură foarte bună în a obține un portofoliu foarte important pentru țara noastră. Lucrurile se mișcă în direcția evocată de premierul României. Un portofoliu care are impact pe zona de economie, însă decizia va fi luată abia spre luna octombrie când Ursula von der Leyen va avea toate propunerile finale pe masă.

Premierul României cu siguranță caută un candidat bun. E foarte bine că e acest dialog cu celelalte partide politice. Eu sunt bucuros că, în ceea ce provește persoana mea nu au existat critici și lumea e mulțumită de ceea ce am făcut la nivel european. Acum rămâne să identificăm o doamnă, un domn, sau rămân eu propunerea. Lucrurile nu sunt clare pentru că depinde de președinte Comisiei Europene. Încă evaluează propunerile trimise de statele membre.

„Mi-aș dori tineri în viitoarea Comisie Europeană”

Mi-aș dori să avem și tineri în viitoarea Comisie Europeană. Atât eu, cât și propunerea Maltei, făceam parte din tânăra generație. Indiferent de formula finală, mi-aș dori să fie tineri sau tinere. Este nevoie să transmitem acest semnal tinerei generații că se poate regăsi la nivel european în Comisia Europeană.

Se discută despre dorința Ursulei von der Leyen de a avea echilibru de gen. În urmă cu cinci ani, a încercat la fel.

România se află printre statele care nu a formulat nicio propunere până în prezent și se poartă negocieri.

Marcel Ciolacu: ”Nu-mi place, ca pe timpul comunismului, să îmi impună cineva ceva”

Premierul Marcel Ciolacu a adus în discuție comunismul când a fost întrebat despre solicitarea Ursulei von der Leyen ca fiecare stat membru să propună două variante de comisar european.

Cred că mai am și eu lucruri din trecut. Nu-mi place, ca pe timpul comunismului, să îmi impună cineva ceva”, a spus Ciolacu, în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE