Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Misiunea de salvare a astronauților, lansată de SpaceX. Când se vor întoarce pe Pământ cei doi astronauți rămași pe stație

SpaceX, compania miliardarului Elon Musk, a lansat o misiune de salvare a celor doi astronauți NASA care sunt blocați în spațiu. Lansarea era programată pentru joi, însă a avut loc cu două zile întârziere, din cauza uraganului Helene, care a lovit coasta Floridei. Cei doi astronauți NASA sunt pe Stația Spațială Internațională de trei luni, din cauza unor probleme tehnice. Misiunea ar fi trebuit să dureze opt zile, însă s-a transformat într-una de opt luni. Ei se vor întoarce pe Pământ abia în luna februarie. 

Astronautul Nick Hague de la NASA și cosmonautul Alexandr Gorbunov de la Roscosmos, agenția spațială a Rusiei, au decolat în siguranță din Florida la bordul navei spațiale Dragon a companiei SpaceX. Două dintre locurile acestea sunt păstrate libere pentru Suni Williams si Butch Wilmore, care au rămas blocați pe stația internațională din luna iunie. 

Nick Hague, astronaut SpaceX: „Vom lansa un echipaj format din două persoane și apoi aterizăm ca un echipaj format din patru persoane. Iar una dintre provocările acestui lucru este cum să-i integrăm pe ceilalți doi membri ai echipajului în operațiunile Dragon. Asta în condițiile în care aceștia au avut parte de o pregătire minimă înainte de lansare.” 

Cei doi astronauți nu au mai putut să se mai întoarcă pe Pământ după ce au descoperit că nava Starliner cu care au sosit, avea mai multe probleme tehnice. Unele propulsoare de manevră s-au oprit, o supapă nu s-a închis corespunzător şi au existat mai multe scurgeri de heliu, folosit pentru presurizarea propulsoarelor. Starliner s-a întors pe pământ controlată de la distanță și a aterizat fără probleme în deșertul New Mexico, pe 6 septembrie. 

Oficialii de la NASA au spus ulterior că nu au găsit nicio modalitate prin care cei doi astronauți rămași în spațiu s-ar putea întoarce acasă mai devreme de luna februarie. Cel puțin, nu fără a întrerupe alte misiuni programate.  

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE