Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Astronauți NASA, blocați în Spațiu. Călătoria lor s-a transformat dintr-una de opt zile într-una de opt luni

Călătoria unor astronauți s-a transformat dintr-una de opt zile într-una de opt luni. NASA a decis ca nava spațială Boeing Starliner să revină pe Pământ fără echipaj la bord. Misiunea celor doi astronauți a fost prelungită din cauza unor probleme tehnice întâmpinate la sistemul de propulsie al capsulei. 

Astronauții Butch Wilmore şi Suni William se vor întoarce pe Terra anul viitor în februarie la bordul navei spațiale Crew-9 Dragon a companiei SpaceX. 

Bill Nelson, administrator NASA: „NASA a decis că Butch și Suni se vor întoarce cu nava spațială Crew-9 în februarie anul viitor. Și că Starliner se va întoarce fără echipaj.” 

Astronauții au detectat mai multe probleme tehnice

În călătoria lor, astronauții au detectat mai multe probleme tehnice. Cinci dintre cele 28 de propulsoare de manevră s-au oprit, o supapă nu s-a închis corespunzător şi au existat mai multe scurgeri de heliu, folosit pentru presurizarea propulsoarelor. Principala îngrijorare a companiei NASA este că nava nu va putea ajunge la forţa necesară pentru a ieşi de pe orbită şi a începe coborârea spre Pământ.

Bill Nelson, administrator NASA: „Zborul spațial este riscant, chiar și cel mai sigur, și chiar și cel de rutină. Iar un zbor de testare, prin natura sa, nu este nici sigur, nici de rutină.” 

Cei doi astronauți au decolat la începutul lunii iunie. Momentan, ei se află pe Stația Spațială Internațională, unde, inițial, erau programați pentru a petrece doar opt zile. 

Suni Williams, astronaută: „Repet, acesta este un zbor de testare. Ne așteptam să descoperim unele lucruri. Așa că aflăm lucruri, le corectăm și facem schimbări, actualizări împreună cu echipa noastră de control.” 

Decizia de a trimite înapoi nava spațială fără echipaj pătează şi mai mult imaginea Boeing, care s-a confruntat cu multe defecțiuni ale aeronavelor sale. Unul dintre cele mai grave incidente a fost cu un avion de pasageri Alaska Airlines, care a pierdut o ușă în zbor. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE