Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, a declarat, într-un interviu acordat Euronews România, că antreprenorii trebuie să înțeleagă că țara noastră nu mai este una a „cetățenilor săraci și plătiți prost” și că a atras atenția că „trebuie să plătim oamenii mai bine” pentru a nu mai pierde forță de muncă.
Ministrul de Finanțe a recunoscut că și „statul trebuie să investească foarte mult în educație și mai ales în ceea ce înseamnă calificarea cetățenilor”
„Antreprenorii trebuie să înțeleagă că această țară nu mai este o țară a cetățenilor săraci și plătiți prost. (...) Nu mai putem să fim țara salariului minim și când mă refer la salariul minim nu mă refer la cel nou. În 2016, salariul minim era undeva sub 1.000 de lei în România.
Dacă vrem să nu mai pierdem forță de muncă, pentru că oamenii din clasa de mijloc țin economia, trebuie să plătim oamenii mai bine.
Cum facem asta? Sunt două mecanism. Pe de o parte, este efortul antreprenorului, pe de altă parte, statul ar trebuie să se ducă și în zona de ajustare fiscală. Acolo o să avem o dezbatere cu mediul de afaceri, cum facem să scădem impozitarea muncii.
Pe de altă parte, prin sistemul de educație trebuie să livrăm forță de muncă calificată care să nu mai poată fi plătită la salariul minim”, a explicat Adrian Câciu, în direct la Euronews România.
- Veniturile sunt în creștere, în ciuda scumpirilor. Cu cât a crescut salariul mediu net în noiembrie
- Studiu: Majoritatea românilor şi-ar schimba locul de muncă pentru un salariu mai mare
- Calcule Euronews: Veniturile românilor nu țin pasul cu scumpirile. Creșteri de prețuri la toate categoriile de produse și servicii
Adrian Câciu: „O să încheiem anul cu peste 5% creștere economică pentru 2022”
„Noi o să încheiem anul cu o creștere economică pe care nimeni pe care nimeni nu o mai prevedea, mai ales după creșterea conflictului.
O să încheiem anul cu peste 5% creștere economică pentru 2022. Ceea ce este foarte important. Am avut confirmarea de la BNR care are experți fără tăgadă, profesioniști de care toată lumea știe.
Creșterea economică a început să se construiască pe investiții, pe formarea brută de capital. Nu se mai construiește pe consum. Este iarăși o certificare a faptul politicile economice ale statului s-au schimbat.
Nu mai suntem un stat consumerist. Începem să nu mai fim un stat cu predilecție sau exclusiv consumerist, începem să fim un stat în care există bani care se duc către investiții”, a mai precizat ministrul de Finanțe.
Adrian Câciu: „Ar trebui să avem 250.000 - 300.000 de locuri de muncă nou create pe an”
„În 2022, an critic și complicat, totuși avem un număr de 100.000 de locuri de muncă nou create. În mod normal, ar trebui să avem 250.000 - 300.000 de locuri de muncă nou create pe an. Asta e strategia de ocupare pe care poți să construiești și prin faptul că ai un număr mai mare de cetățeni angajați care lucrează, atunci impozitarea muncii se poate diminua și va fi plătită de un număr mai mare de contribuabili.
Trebuie să înțeleagă fiecare antreprenor că dincolo de rolul său economic și pentru randamentul companiei, are un rol social foarte important.
În momentul în care devine angajator devine responsabil și are tot sprijinul Guvernului României în a menține acele locuri de muncă”, a concluzionat el.