Ministrul Finanțelor a reacționat, în direct la Euronews România, după ce grupul OMV a anunțat că va plăti taxa de solidaritate în Austria, impusă de Uniunea Europeană, pe motiv că în România estimează că nu îndeplinește condițiile pentru a se încadra la plata acestei taxe. Adrian Câciu a catalogat acest răspuns drept un anunț de „marketing de bursă” și a reamintit că „nu e vorba de a lăsa pe cineva să nu plătească acest impozit pe profitul excepțional”
Invitat în studioul Euronews România, Adrian Câciu a comentat pe marginea anunțului făcut de grupul austriac OMV.
„Fac diferența între un anunț fiscal și unul de marketing de bursă. E un anunț pe bursă prin care se exprimă o opinie. Credem că nu intrăm sub scopul acestei ordonanțe”, a spus ministrul de Finanțe.
Câciu a reamintit că „datele fiscale vor fi disponibile la finalul lunii februarie, datele finale vor fi disponibile prin declarație pe impozit pe profit în iunie”.
„Pe de altă parte, această ordonanță nu este împotriva sau referitoare la vreo companie în mod expres. Este vorba despre toate companiile care au activitate în domeniul respectiv.
Reprezintă transpunerea unui regulament european care a apărut în octombrie 2022 și a fost preluat de acolo cuvânt cu cuvânt cum este prevăzută supraimpozitarea sau contribuția de solidaritate.
Singurul lucru pe care l-a făcut statul român, având această oportunitate, a stabilit un nivel de impozitare la 60%, dar a spus, în schimb, dacă faci investiții, îți pot da înapoi din banii cu care te-am impozitat dacă vii cu un plan de investiții”, a explicat Câciu.
Adrian Câciu: „Sunt foarte multe declarații că vom face în România și mai puține fapte.”
„Toți așteptăm să vedem investiții în energie. Sunt foarte multe declarații că vom face în România și mai puține fapte.
Aici aș aștepta și nu am dubii. Să nu uităm ceva: companiile din domeniul energetic deja sunt supraimpozitate.
Aici există încă un instrumente de supraimpozitare care se adaugă celorlalte. Nu e vorba de a lăsa pe cineva să nu plătească acest impozit pe profitul excepțional.
Pentru ce să-l plătească? Nu se duce nici în zona de pensii și nici în zona de salarii. Acest supraimpozitări au o destinație foarte clară - pentru compensarea prețului la factură și pentru investiții în domeniul energiei. Se întorc oarecum către sector, dar să vedem investiții”, a mai afirmat el.
Ministrul Finanțelor: „Vreau să trăim în România în care va fi independentă energetică”
„Vreau să trăim în România în care va fi independentă energetică. E un deziderat la care toți trebuie să punem umărul pentru că vedem ce se înseamnă să fii dependent. Înseamnă să ai prețuri volatile”, a explicat ministrul Finanțelor.
Grupul OMV a anunțat că va plăti taxa de solidaritate în Austria, impusă de Uniunea Europeană. În schimb, compania anticipează că în România nu îndeplinește condițiile pentru a se încadra la plata acestei taxe.
Grupul austriac OMV a anunţat joi că producţia sa de hidrocarburi a crescut în trimestrul IV al anului trecut, comparativ cu trimestrul precedent, adăugând că se aşteaptă ca taxa de solidaritate din Austria să aibă un impact negativ de aproximativ 150 milioane euro pentru anul 2022, a informat acţionarul majoritar de la OMV Petrom într-un comunicat de presă, conform Agerpres.
În schimb, cu privire la aceeaşi contribuţie de solidaritate decisă la nivelul UE şi transpusă în legislaţia din România prin OUG nr. 186 din 29 decembrie 2022, grupul austriac consideră că „OMV Petrom ar urma să nu intre în scopul acestei contribuţii de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi rafinarea petrolului”.