O companie minieră din Suedia anunță descoperirea celui mai mare zăcământ de pământuri rare din Europa. Acesta, care ar conține mai mult de un milion de tone de astfel de metale, este situat în zona arctică. Descoperirea ar putea deveni un element important pentru obținerea de materii prime critice, esențiale pentru tranziția la o economie mai curată.
Materiale esențiale pentru producția de vehicule electrice
Suedia consolidează fundamentul tranziției energetice a Uniunii Europene. Compania minieră suedeză LKAB a anunțat descoperirea celui mai mare zăcământ cunoscut de pământuri rare din Europa, materiale esențiale pentru producția de vehicule electrice și turbine eoliene. Zăcământul este situat în apropierea minei de fier Kiruna din nordul țării.
După cum a explicat compania într-o conferință de presă, zăcământul conține aproximativ 585 de milioane de tone de minereu și cel puțin un milion de tone sunt oxizi de praseodymium sau neodim, materiale care sunt utilizate pentru a produce magneți speciali folosiți în vehiculele electrice. Depozitul, spun reprezentanții companiei, va furniza „o parte substanțială a nevoilor Europei”.
Compania minieră LKAB avertizează că va mai dura încă doi ani pentru a ști când va fi posibil să se înceapă exploatarea domeniului. În ritmul actual ar dura între 10 și 15 ani, dar toată lumea este încrezătoare că aceste termene pot fi accelerate.