De la un trimestru la altul, viața a devenit tot mai scumpă, din cauza inflației în creștere accelerată, arată datele statistice oficiale. Veniturile nu au ținut însă pasul cu scumpirile. În septembrie anul trecut, cheltuielile pentru mâncare pe membru de familie au fost cu 21% mai mari decât în septembrie 2021. Creșteri au fost, de altfel, la toate categoriile de produse și servicii. În tot acest timp, veniturile totale au crescut cu 18%.
Să luăm cazul familiei statistice de care se ține cont în calculele oficiale și să vedem cât câștigă și cât consumă, în medie, un membru al acelei familii. În luna septembrie a anului trecut, o persoană a avut venituri de aproximativ 2.600 de lei pe lună și a alocat mai bine de 1.300 de lei pentru cheltuielile de consum. Adică acei bani plătiți pe mâncare, alcool, țigări, facturi, îmbrăcăminte, încălțăminte, diferite dotări în locuință, transport sau ieșiri în oraș. Mai exact, mâncarea a costat 440 de lei pe lună, alcoolul și țigările, 102 lei, iar hainele și încălțămintea, aproape 100 de lei.
Mai urmează o cheltuială importantă: toate facturile s-au ridicat la 209 lei pe lună de persoană. Facturile totale pe o gospodările sunt mult mai mari, numai în cazul electricității se ridică la câteva sute de lei.
Asta se întâmpla în toamna anului trecut. Să comparăm cu septembrie 2021. Și observăm că într-un an, veniturile pe membru de familie au crescut cu 18%, potrivit statisticii oficiale. Dar, în același interval, cheltuielile cu alimentele au crescut cu 21%, cele pentru alcool și țigări cu 13%, iar pentru haine și încălțăminte au crescut cu 15%.
În medie, pentru plata facturilor, o persoană din familia statistică a plătit cu 19% mai mult. Dacă luăm în calcul și inflația din septembrie 2022, de 15,9%, tragem concluzia că majoritatea cheltuielilor au fost mult mai mari de atât.
Să analizăm separat primele nouă luni ale anului 2022. Din ianuarie până în septembrie anul trecut, deși veniturile ar fi crescut cu 7,5%, cheltuielile unui membru al unei familii au crescut cu 11% pentru mâncare și cu 14% pentru alcool și țigări.
În tot acest timp, îmbrăcămintea și încălțămintea s-au scumpit cu 26%. Și raportăm toate acestea la inflația din primele nouă luni: 13,1%.
Așadar, acea persoană a ieșit pe minus: salariile nu au ținut pasul cu scumpirile.