Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a declarat că „președinția suedeză este extrem de hotărâtă să ne susțină”, în ceea ce privește aderarea țării noastre la Spațiul Schengen. De asemenea, și „Olanda susține activ aderarea României”.
„Avem toată susținerea din partea Suediei”
„Președinția suedeză este extrem de hotărâtă să ne susțină. Am avut aceste discuții atât la nivel de președinte, cu primul-ministru suedez, cu ministrul de Externe suedez, am discutat în repetate rânduri cu acesta, practic avem toată susținerea din partea Suediei, care în perioada următoare va declanșa un proces de consultări și sunt convins că și Bulgaria continuă demersurile atât în relația cu Austria, cât și în relația cu Olanda, pentru că se opune Bulgariei și are o serie de condiții care trebuie să fie îndeplinite, dar avem un dialog constructiv și cu Bulgaria. Vă readuc aminte de discuția telefonică dintre președintele României și presedintele Bulgariei și avem, practic, înaintea noastră și o serie de consultări, pe care le-a convenit ministrul de Interne în discuția cu ministrul de Interne austriac, la Consiliul Justiției Afacerilor Interne, discuții la nivel de experți din cele două ministere de Interne, care vor demara în perioada imediat următoare”, a spus acesta.
Totodată, ministrul a mai adăugat că și „Olanda susține activ aderarea României la Schengen”.
„Este clar că Olanda susține activ aderarea României foarte clar, și în declarația comună pe care am semnat-o vineri împreună cu colegii mei olandezi și francezi. Este o susținere puternică, se spune acolo că Franța și Olanda abia așteaptă să intre România în Spațiul Schengen, ceea ce este o reconfirmare a faptului că atunci când condițiile sunt îndeplinite, aderarea se petrece. Omologul meu olandez, la fel ca și omologul meu francez sunt extrem de hotărâți să facă demersuri active pentru a susține aderarea României. Nu se poate pune problema în acest moment să credem că Olanda are o altă poziție decât aceea de susținere a aderării României”, a mai declarat Bogdan Aurescu.
Întrebat despre ce părere are în legătură cu rezultatul alegerilor regionale din Austria, Aurescu a răspuns că autoritățile de la Viena trebuie să facă evaluarea după aceste alegeri”, adăugând că nu dorește să comenteze foarte mult rezultatele, pentru că „nu este potrivit să facă acest lucru din postura de ministru de Externe”.
„Cred că se poate trage uşor concluzia cu privire la impactul sau absenţa impactului folosirii temei Schengen în Austria în această campanie sau în acest context electoral”, a mai menționat Aurescu.
„România a făcut toate gesturile de deschidere spre un dialog constructiv”
Ministrul a mai adăugat faptul că „România a făcut toate gesturile de deschidere spre un dialog constructiv”.
„Am arătat foarte clar că poziția României este una de susținere pentru măsuri care să întărească managementul frontierelor externe ale UE, măsuri care să combată migrația ilegală, să facă frontierele externe ale UE mai sigure, chiar dacă România nu acceptă conexiunea artificială între acest subiect, mai ales în ceea ce privește migrația ilegală din Austria și lărgirea Spațiului Schengen cu România și Bulgaria. Noi suntem deschiși spre dialog la toate nivelurile, pe toate palierele. Vom continua în mod foarte activ, coordonat toate aceste demersuri”, a mai spus acesta.
Problema migrației
În ceea ce privește problema migrației, Aurescu a explicat că „există o serie de măsuri la nivel european, care pot fi luate și care sunt în curs de examinare și de construcție la nivelul UE”.
„Noi am fost în contact permanent cu Comisia Europeană pe aceste subiecte. Ele vor face obiectul discuției din Consiliul de pe 9-10 februarie, Consiliul European, care este dedicat într-o proporție destul de mare acestei teme, dar sunt și alte teme pe agenda Consiliului European. Nu trebuie să creăm așteptări grăbite, că acest lucru nu este productiv, dar vă asigur că facem toate demersurile posibile pentru a obține un rezultat”, a conchis ministrul.