Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat, pentru Euronews, că este convins că România va intra în acest an în spațiul Schengen. Ministrul a făcut acestă declarație joi, la reuniunea informală a Consiliului JAI de la Stockholm.
„Pentru România, aderarea la spațiul Schengen reprezintă un proiect de țară. Eu vă asigur că România este pregătită pentru deveni parte a familiei Schengen. Am convingerea că anul 2023 va fi anul integrării depline în Uniunea Europeană, după aderarea la Uniunea Europeană”, a precizat ministrul de Interne, Lucian Bode.
Discuție cu ministrul de Interne al Austriei
Lucian Bode, ministrul de Interne: „Am avut o discuție cu ministrul de interne austriac Gerhard Karner. Acestă discuție vine în urma unei scrisori pe care eu i-am adresat-o în urmă cu câteva zile, o scrisoare consturită într-un mod constructiv de normalizare a relațiilor bilaterale. I-am spus în scrisoare că îmi doresc ca România și Austria să aibă un dialog bazat pe deschidere, respect reciproc și un dialog în care să avem angajamente reale pentru soluții bazate pe reguli și pe principiile Uniunii Europene.
Sunt convins că dialogul la nivel diplomatic va continua și va înregistra progrese în perioada următoare.
Pot să spun că am agreat cu domnul ministru Gerhard Karner ca în perioada următoare, la nivel tehnic, structurile Poliției de Frotnieră, Poliție Române, Inspectoratului General pentru Imigrări și toate celelalte structuri din cadrul ministerului de Interne în acest dosar să reia dialogul cu structurile similare din Austria. Și după ce această etapă este finalizată, evident că vom relua dialogul la nivel politic între mine și minsitrul austriac de Interne. Îmi doresc ca acest lucru să se realizeze cât mai curând posibil pentru că este important ca pozția Austriei să se schimbe, pentru ca acest dosar să poată înainta cu succes”.
Întrebat cum l-a simțit pe omologul său austriac, Lucian Bode a răspuns: „Dornic să reluăm dialiogul și să găsim împruenă soluții la problemele pe care nu am reușit să le lămurim anul trecut”.
Este prima întânire a miniștrilor de Justiție și Interne din Uniunea Europeană după votul negativ primit de România și Bulgaria privind aderarea la Schengen. Pe ordinea de zi a ședinței figurează teme precum migraţia şi azilul, lupta împotriva crimei organizate în era digitală (26 ianuarie), cooperarea judiciară şi lupta împotriva crimei organizate, urmărirea penală a crimelor internaţionale în Ucraina (27 ianuarie), conform site-ului președinției suedeze a UE.
Anterioara reuniune a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne a fost una formală şi s-a desfăşurat în zilele de 8-9 decembrie 2022, la Bruxelles, având ca principal subiect pe ordinea de zi votul asupra aderării României, Bulgariei şi Croaţiei la spaţiul Schengen. În urma votului, Croaţia a primit undă verde pentru aderare, în timp ce România şi Bulgaria au primit vot de respingere.