Președintele Klaus Iohannis a declarat că este supărat și dezamăgit de votul din Consiliul JAI, în ceea ce privește aderarea României la Schengen, însă că va rămâne foarte conectat la fenomen și că este hotărât să ducă lucrurile mai departe, până când România devine membră a Spațiului Schengen”.
„Votul din Consiliul JAI este foarte problematic pentru noi toți în România și trebuie să spun că am fost dezamăgit și supărat după ce am primit rezultatul acestui vot. Această dezamăgire și supărare vine din faptul că noi, de 11 ani, ne străduim, negociem și sperăm să intrăm cu drepturi depline în Schengen, noi, românii, după ce în decursul acestui an care se apropie de final am avut câteva reușite notabile. Să nu uităm una din principalele piedici când venea vorba despre integrarea în Schengen. A fost existența acelui MCV și am reușit, împreună cu Guvernul și Coaliția să ajungem în punctul în care Comisia Europeană a considerat că acest Mecanism s-a finalizat și a fost ridicat, am reușit printr-o colaborare intensă și foarte bună cu Olanda să-i convingem pe partenerii olandezi să-și schimbe opinia în chestiunea Schengen față de România și să propună parlamentului olandez un vot pozitiv pentru România, chestiune aprobată de parlamentul olandez. Tot în acest an s-a schimbat ecuația politică din Suedia și inițial parlamentul suedez nu a fost deloc încântat de o posibilă aderare a României la Schengen. Am colaborat, am negociat și am înlăturat și rezervele Suediei”, a declarat Klaus Iohannis.
Șeful de stat a mai explicat că „pe data de 16 noiembrie, la București, a avut loc o întrunire a miniștrilor de Interne din UE și că la finalul acesteia miniștrii au emis o declarație care a fost foarte clară, România și Bulgaria sunt binevenite în Schengen, chestiune semnată și susținută inclusiv de ministrul de interne din Austria”.
Președintele susține că „România nu permite o migrație nelegală și nu este cauza unei migrații nelegale”
„Doar două zile mai târziu același ministru de Interne declara în fața presei austriece că Austria nu poate să admită o lărgire a Spațiului Schengen, dintr-o chestiune care a fost greu de înțeles. S-au vehiculat diferite date, care nu au coincis cu datele noastre, nici cu datele Frontex și când s-a votat s-a petrecut un lucru interesant, Austria a susținut timp de două săptămâni că Schengen nu poate fi extins, fiindcă sunt prea mulți migranți, dar pentru Croația a știut să voteze „da”, pentru România și Bulgaria a știut să voteze „nu”. Acest mod de a face politică în UE nu poate să fie considerat pozitiv. Este foarte clar că migrația reprezintă o problemă pentru UE, dar este la fel de clar că România nu permite o migrație nelegală și nu este cauza unei migrații nelegale, deci România a primit un „nu” nemeritat, pentru o chestiune pe care n-am cauzat-o, ba dimpotrivă, România este foarte activă în combaterea migrației ilegale. De aceea, nici românii nu au înțeles de unde până unde acest refuz. Pot să îi înțeleg pe românii care sunt revoltați. În politică nu contează dacă ești supărat, frustrat sau bucuros, suntem aleși pentru a rezolva problemele națiunii și asta voi face eu în continuare. Acest vot, chiar dacă m-a supărat, nu mă face să dau înapoi și, personal, voi rămâne foarte conectat la fenomen și sunt hotărât să duc lucrurile mai departe, până când România devine membră a Spațiului Schengen. Nu va fi simplu”, a mai spus președintele.
Iohannis: Vom continua discuțiile cu partea austriacă, cu Comisia Europeană
De asemenea, Iohannis a mai adăugat că miercuri și joi va avea loc o întrunire a Consiliului European și „cu certitudine va ridica această problemă”. Acesta a anunțat că ar urma să prezinte două-trei acţiuni pe care intenţionează să le iniţieze, astfel încât România să înregistreze progrese în vederea aderării la Spaţiul Schengen.
„Va fi o dezbatere, vor fi probabil diferite opinii, dar un nou vot va fi doar atunci când se întrunește iarăși Consiliul JAI și din datele pe care le avem este greu de crezut că în așa puține zile va exista o schimbare de opinie la partea austriacă, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să continuăm să discutăm. Voi duce lucrurile mai departe și sunt convins că vom găsi soluții și pentru această problemă. Așa am găsit soluții pentru MCV, pentru a schimba „nu” olandez în „da” olandez, „nu” suedez în „da” suedez. Vom continua discuțiile cu partea austriacă, cu Comisia Europeană”, a mai precizat președintele României.
În final, șeful statului a adăugat că „integrarea României în Spațiul Schengen rămâne un obiectiv strategic național și un obiectiv personal”.
Ce face România după eșecul intrării în Schengen
Aderarea la spațiul Schengen rămâne prioritatea zero pe agenda de la București. Premierul Nicolae Ciucă anunță că demersurile vor continua și România va analiza inclusiv soluția decuplării de Bulgaria.
În paralel, Lucian Bode, ministrul de Interne susține aderarea României la spaţiul Schengen ar putea fi pusă pe ordinea de zi la următorul Consiliu JAI din luna martie. Rămâne însă de văzut dacă decuplarea de Bulgaria poate fi făcută fără a relua întreg procesul de aderare, care ar putea dura ani de zile.
Cum arată planul B de aderare la Schengen
Pasul 1, convocarea unui Consiliul JAI extraordinar.
Calendarul următoarei reuninii în format JAI este stabilit însă de Suedia, țară care preia din ianuarie președinția Consiliului Uniunii Europene, iar Suedia trebuie convinsă să promoveze extinderea Schengen pe agendă. Planul sună bine, însă România s-ar lovi tot de Austria în cazul unui nou vot.
Nicolae Ciucă, premierul României: „Să repunem pe agendă subiectul în condițiile în care Austia își menține decizia politică de a nu fi de acord cu România nu cred că este oportun. În acest moment se discută cu instituţiile europene şi cu preşedinţia cehă pentru a putea să identificăm care sunt soluţiile imediate care pot fi luate şi, de asemenea, discutăm cu partea suedeză.”
Lucian Bode, ministrul de Interne: „Următorul Consiliu ordinar, Consiliu JAI, este programat pentru luna Martie. Nu este nevoie să parcurgem toate procedurile parcurse deja ci, efectiv, este nevoie de un vot și de unanimitate.”
Pasul 2 are legătură cu țara vecină, Bulgaria.
Nicolae Ciucă, premierul României: „Decuplarea de Bulgaria este un demers pe care fiecare ţară trebuie să şi-l asume individual. Discutăm de poziţii diferite. Astăzi România nu mai are raport pe MCV şi atunci este un demers pe care îl analizăm să realizăm această decuplare şi să asumăm demersul care nu o ia de la început.”
Întrebat de ce nu a propus această variantă de decuplare de țara vecină în momentul în care Olanda și-a făcut clare intențiile de a da un vot negativ Bulgariei, Lucian Bode a spus că ar fi fost nevoie de oricum de unanimitate pentru a lua această decizie.
Lucian Bode, ministrul de Interne: „Pentru o astfel de decizie (n. red. decuplarea de Bulgaria) era nevoie de unanimitate. Dumneavoastră vă imaginați că Bulgaria ar fi susținut, cu vot, decuplarea?”
Nu sunt momentan premize optimiste în ce privește un vot pozitiv în următoarea perioadă, cu atât mai mult cu cât Suedia nu intenționa să pună subiectul pe agenda unui Consiliu JAI anul viitor. Totuși, acest subiect ar putea să ajungă pe ordinea de zi dacă Austria își ridică obiecțiile.
Și fostul șef al Departamentului Schengen din MAI, susține că această formulă de aderare alături de Bulgaria nu este benefică pentru țara noastră.
Marian Tutilescu, fost șef al Departamentului Schengen din MAI: „În formula actuală, aderarea la pachet (n. red. cu Bulgaria), ne vom izbi de o piedică. Piedica este Olanda, care se opune aderării Bulgariei la Spațiul Schengen. În aceste condiții trebuie să fim realiști și, în pofida sentimentelor și a istoriei care ne leagă de Bulgaria în acest proces de aderare, cred că va trebui să ne separăm.”
România nu intră în Spațiul Schengen. Ziua în care Austria ne-a spus „nein”
România nu a primit votul în consiliul JAI pentru a intra în Spațiul Schengen. Haideți să vedem cum s-au derulat evenimentele la Bruxelles, în ziua în care Austria a refuzat intrarea României în spațiul european de liberă circulație.
Puțin după ora 10:00, miniștrii de interne din statele membre au început să sosească la Consiliul JAI. Ministrul austriac Gerhard Karner a ignorat întrebările jurnaliștilor români. A trecut pe lângă reporterii din țara noastră și s-a oprit doar la grupul jurnaliștilor străini.
Austria s-a împotrivit până la capăt
Karner a ținut să precizeze că poziția Austriei rămâne fermă împotriva extinderii Spațiului Schengen cu România și Bulgaria.
Gerhard Karner, ministrul de Interne austriac: „O să votez astăzi împotriva lărgirii Spațiului Schengen către România și Bulgaria. Consider că e greșit ca un sistem care nu funcționează în multe locuri să fie mărit și mai mult chiar în acele locuri și am avut în acest an în Austria peste 100.000 de treceri ilegale ale frontierei. Dintre ele, 75.000 nici măcar nu au fost înregistrate. Acest lucru înseamnă că sistemul nu funcționează.”
Liderii europeni erau optimiști
Ceilalți lideri europeni care au susținut aderarea României la Schengen erau optimiști înainte de începerea ședinței Consiliului JAI.
Ylva Johansson, comisar european pentru Afaceri Interne: „Vom discuta și despre Schengen. Astăzi, este o oportunitate foarte bună pentru lărgirea Spațiului Schengen. Mă aștept să fie un consiliu foarte dinamic, să fie o implicare foarte mare a statelor membre. Va fi interesant ce va urma. Mă aștept la susținere deplină pentru Croația. Și, de asemenea, sper la același lucru pentru România și Bulgaria.”
Margaritis Schinas, vicepreședinte al Comisiei Europene: „Deci, sper că bunul simț și deschiderea vor prevala și vom putea lua o decizie. Dacă nu astăzi, atunci în câteva zile.”
Lucian Bode, ministrul de Interne român: „Astăzi, mandatul meu este unul foarte clar și simplu în același timp. Voi solicita dezbatere și vot pentru aderarea României la Spațiul Schengen.”
În sala de ședință, locul lui Lucian Bode a fost chiar lângă omologul său austriac. Pe imaginile oficiale, ministrul nostru de Interne l-a salutat cordial pe omologul croat, dar nu si pe ministrul austriac, care avea deja căștile pe urechi, deși dezbaterea nu începuse încă.
În timpul ședinței, Germania și Luxemburg au amenințat că blocheaza accesul Croației în Schengen dacă România și Bulgaria nu sunt acceptate și ele în zona de liberă circulație.
Austriei i s-a alăturat Olanda
După ore de dezbateri, votul a fost în favoarea Croației și împotriva României și Bulgariei. Austria și-a menținut poziția, dar i s-a alăturat și Olanda. Care precizează că se opune doar aderării Bulgariei, dar a fost obligată să voteze la pachet și împotriva României.
Adina Vălean, comisar european pentru transport: „Este păcat și este un minus pentru partenerii noștri europeni faptul că nu includ în acest moment România și Bulgaria, dacă sursa pe care o aveți dă un rezultat final.”
Comisarul european pentru Afaceri Interne a făcut anunțul oficial.
Ylva Johansson, comisar european pentru Afaceri Interne: „(n. red. Românii și bulgarii) meritați să fiți membri deplini ai Schengen. Meritați să aveți acces la libera circulație în zona Schengen. Ați avut un sprijin puternic din partea majorității statelor membre. Acum, când e vorba de aderarea României și Bulgariei, nu suntem uniți și asta ne face foarte vulnerabili.”