Nicolae Ciucă a declarat luni, în siajul afirmațiilor președintelui Klaus Iohannis privind lipsa de toleranță a plagiatului, că va pune la dispoziție tot ceea ce este necesar, pentru ca suspiciunile de plagiat care planează asupra sa să se elucideze, iar acest subiect să ia sfârșit.
"Absolut, nu am niciun fel de problemă şi, aşa cum am spus de la început, îmi pun la dispoziţie tot ceea ce este necesar astfel încât să se finalizeze şi să se elucideze odată acest subiect", a spus Ciucă, întrebat dacă s-a simţit vizat de afirmaţiile preşedintelui privind toleranţă zero faţă de plagiat.
Ciucă a spus că, în acest moment, este o anchetă în desfăşurare şi, în momentul în care se finalizează, îşi va urma cursul.
Întrebat dacă va trimite la CNATDCU o copie după teza sa de doctorat, el a spus: "Nu este la mine, eu nu-l am".
Ce crede președintele țării despre plagiat
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că legile Educaţiei trebuie să cuprindă prevederi "explicite" cu privire la prevenirea şi sancţionarea plagiatului. El a subliniat că plagiatul este un "fenomen toxic al mediului educaţional". Klaus Iohannis a punctat în discursul începutului de an universitat că dorește "toleranță zero în privința plagiatului”.
Totodată, președintele României susține că este nevoie de "o reformă profundă a sistemului educațional, pentru a-l adapta nevoilor secolului XXI și valorilor europene în care credem” iar una dintre aceste valori este „integritatea".
„Dacă actul de creaţie este fructul libertăţii, educaţia este rădăcina din care aceasta creşte şi dă naştere unei societăţi cu oameni verticali, capabili să-şi pună în valoare talentul şi competenţele, atât pentru împlinirea personală, cât şi pentru binele comun.
Din acest motiv, sunt convins că avem nevoie de o reformă profundă a sistemului educaţional, pentru a-l adapta nevoilor secolului XXI şi valorilor europene în care credem. Una dintre aceste valori este integritatea, motiv pentru care îmi doresc o paradigmă radicală, lipsită de echivoc în garantarea integrităţii şi eticii în viaţa academică.
Pentru aceasta, avem nevoie de toleranţă zero în privinţa plagiatului, iar noile legi ale educaţiei trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea şi sancţionarea acestui fenomen toxic al mediului educaţional", a susținut şeful statului la deschiderea anului universitar de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu.
De ce este acuzat premierul Nicolae Ciucă
Jurnalista Emilia Șercan a publicat la începutul anului o anchetă în care susține că lucrarea premierului, în baza căreia acesta a devenit doctor în științe militare, include conținut plagiat în 42 de pagini din cele 138.
Șeful Guvernului a respins public aceste acuzații, iar Curtea Constituțională a decis că de acum înainte, titlul de doctor va putea fi retras de Ministerul Educației doar dacă "nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice". Magistrații CCR au stabilit că articolul din lege referitor la retragerea titlului de doctor este un act constituţional doar dacă îndeplinește cele două criterii.
Mai multe persoane cu funcții publice au fost sau încă sunt implicate în scandaluri de plagiat. Cel mai sonor caz a fost cel al fostului premier Victor Ponta, căruia i-a fost retras titul de doctor. Și fostul șef al Executivului, Mihai Tudose, este acuzat că a copiat în teza de doctorat. Notorii sunt și cazurile fostului rector al Academiei de Poliție, Adrian Iacob, cel aL fostului șef al Autorității Electorale Permanente, Constantin Mitulețu-Buică, al prim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu și, mai recent, al fostului ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu.