Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marine Le Pen nu vrea la guvernare fără majoritate absolută: Dacă nu putem acționa, ar fi cea mai mare trădare

Marine Le Pen exclude intrarea la guvernare a partidului său Adunarea Națională, în cazul în care formațiunea nu va obține majoritatea absolută în al doilea tur al alegerilor legislative anticipate care va avea loc duminică, la 7 iulie. În cazul unei victorii categorice, Le Pen a mai precizat că nu va face parte din viitorul guvern care va fi condus de președintele formațiunii, Jordan Bardella. Ținta lui Marine Le Pen este președinția Franței, la alegerile din 2027.

Le Pen nu vrea la guvernare, fără majoritate absolută

Partidul de extremă-dreapta al lui Le Pen a câștigat primul tur al alegerilor legislative anticipate, organizate pe 30 iunie, însă pentru a forma un guvern stabil are nevoie de o majoritate absolută de 289 de locuri în parlament. Ar putea să și-o asigure peste doar câteva zile, pe 7 iulie, când o să fie cel de-al doilea tur al alegerilor parlamentare în Franța.

Marine Le Pen, lidera Partidului Adunării Naționale: „Este evident că nu putem accepta să intrăm la guvernare dacă nu putem acționa. Alegătorii vor de la noi schimbarea politicilor guvernamentale. Dacă nu le putem schimba și acceptăm guvernarea doar de dragul de a sta într-un fotoliu ministerial, fără a avea puterea de a acționa, cred că asta ar fi cea mai mare trădare a votanților noștri.

Lucrurile pot evolua până în ultima clipă, dar acest guvern (al Partidului Adunarea Națională nr.) va fi un guvern complet, competent, compus din oameni ai partidului nostru și oameni care au participat la această bătălie electorală, alături de noi, în turul întâi și în al doilea tur, dar și oameni din societatea civilă”.

Marine Le Pen îl acuză pe Macron că ar fi pregătit „un fel de lovitură de stat administrativă”

Lidera extremei drepte franceze l-a acuzat, marţi, pe preşedintele Emmanuel Macron că a pregătit „un fel de lovitură de stat administrativă” pentru a împiedica formaţiunea sa să aibă mână liberă în cazul în care va ajunge la putere, pe fondul „zvonurilor” conform cărora şeful statului francez ar urma să facă zeci de numiri de ultim moment, informează EFE, citată de Agerpres.

Potrivit acestor „zvonuri”, Macron ar intenţiona să numească un director general al Poliţiei şi Jandarmeriei, precum şi „zeci de prefecţi” (delegaţi guvernamentali) şi alţi funcţionari din administraţie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE