Extrema dreaptă din Franța promite că dacă vor ajunge la putere, vor anula reforma pensiilor promovată de președintele Emmanuel Macron. Este vorba de modificarea legislativă care a crescut vârsta de pensionare și a provocat mari proteste în Franța. Analiștii spun că alegerile parlamentare anticipate, dar și creșterea în sondaje a partidelor de extremă dreapta, ar putea provoca instabilitate în mai multe sectoare, în țara care este a doua cea mai puternică economie din Europa.
Pentru prima dată, Jordan Bardella de la Partidul de extremă dreaptă Adunarea Națională și liderul Partidului Republican, Éric Ciotti, au stat unul lângă altul, prezentându-și agendele economice în fața MEDEF, cel mai important grup patronal din Franța.
Scopul oamenilor politici a fost de a atenua îngrijorările angajatorilor cu privire la politicile economice ale extremei drepte.
Eric Ciotti, președintele partidului Les Républicains: ”Eu cred în libertatea economică, îndrăznesc să spun că sunt liberal! Nimic nu va fi posibil dacă nu reducem drastic cheltuielile publice.”
Au fost evidențiate planurile de reducere a vârstei de pensionare la 60 de ani pentru cei care au început să muncească înainte de 20 de ani și reducerea impozitelor pe producție pentru întreprinderi.
Jordan Bardella, președintele partidului Adunarea Națională: ”Guvernul care va fi format după aceste alegeri legislative va moșteni o situație bugetară și financiară aproape falimentară.”
De ce au devenit alegerile riscante pentru investitori
Alegerile anticipate reprezintă un risc pentru mulți investitori în Franța din cauza instabilității politice și a posibilelor victorii ale partidelor de extremă. Această companie lucrează la piese pentru industria aeronautică.
Stéphane Roselli, angajat Itafran: ”Nu știm ce se va întâmpla, totul depinde de guvernul pe care îl vom avea.... Nu sunt nici de stânga, nici de dreapta, dar am o presimțire proastă în acest moment. Vom vedea.”
Directorul general însă declară că este gata să amâne investițiile pentru a evita riscurile suplimentare.
Charles Le Goff, director general Itafran: ”Urma să facem o achiziție majoră pentru creștere externă, pe care nu am anulat-o, dar pe care o vom amâna, pentru a nu ne expune la riscuri, oricât de calculate ar fi, în aceste vremuri relativ îngrijorătoare și chiar nesigure.”
Incertitudinea politică a fost resimțită în întreaga Europă: săptămâna trecută piețele au suferit din cauza precipitării vânzărilor de active după anunțarea de alegeri anticipate în Franța.