Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Îngrijorare după primul tur al alegerilor parlamentare din Franța. Expert: Musulmanii islamiști au anunțat că vor da foc la țară

Scorul obținut de extrema dreaptă provoacă îngrijorări, în condițiile în care partidul lui Marine Le Pen militează împotriva migrației și a accesului persoanelor cu dublă cetățenie în anumite funcții publice. Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, a vorbit despre subiect la Euronews România.

Alegeri legislative în Franța: „Societatea e divizată / Zonele musulmane islamiste au anunțat că vor da foc la țară”

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: „Rezultatul electoral, așa cum sociologic el este arătat în acest moment, este chiar mai mare decât cel la europarlamentare. Se pare că dinamica electoratului francez merge în direcția sprijinirii acestei extreme.

Există, însă, posibilitatea unei contrareacții. Zonele musulmane islamiste din Franța au anunțat că vor da foc la țară. Sigur, este retorică, fără doar și poate, dar în acest moment se discută dacă extrema dreaptă va reuși totuși să genereze o majoritate în Adunarea Națională Franceză, în ce măsură Marine Le Pen va deveni Meloni doi, adică își va abandona o serie dintre mesajele extrem de radicale, islamofobe, împotriva migrației, ca de altfel și ofertante, de o natură, însă, populistă: scăderea taxelor dobânzilor pentru tinerii sub 30 de ani sau prețurile la energie. Dar, evident, societatea franceză este la rândul său divizată. Retorica, uneori violentă, a societății împotriva deciziilor președintelui Macron este în egală măsură cunoscută. Se cunosc protestele de mare amploare - de la Vestele galbene, până la cele generate de creșterea vârstei de pensionare, a precizat acesta”, la Euronews România.

Ce s-a întâmplat în primul tur al alegerilor legislative din Franța

O nouă săptămână de campanie a început luni în Franța, la o zi după ce partidul de extremă-dreapta Adunarea Naţională (Rassemblement national, RN) a dominat primul tur al alegerilor legislative.

Potrivit rezultatelor preliminare, RN a obținut aproximativ 34% din voturi. Pe locul doi se află Noul Front Popular (Nouveau Front Populaire), o alianță a partidelor de stânga, care a obținut aproximativ 29%, în timp ce partidul centrist Renaissance al lui Macron a obținut aproximativ 22%.

Alegătorii, chemați să își aleagă reprezentanții în Adunarea Națională (577 de locuri), camera inferioară a Parlamentului țării, se vor întoarce la urne duminică, pe 7 iulie, pentru al doilea tur de scrutin.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE