Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Macron avertizează că un război civil ar izbucni în Franța dacă partidele extremiste câștigă alegerile anticipate

Președintele francez Emmanuel Macron i-a avertizat pe cetățeni să nu voteze partidele extremiste de dreapta sau de stânga la alegerile parlamentare anticipate deoarece politicile acestora dezbină și cresc riscul declanșării unui ”război civil” politic.

Liderul de la Elysée a afirmat că atât partidul Adunarea Națională (Rassemblement national - RN), cât și formațiunea de extremă stângă Franța Nesupusă oferă soluții proaste la ”probleme reale” pentru că ”reacționează într-un mod ce duce la intensificarea conflictelor și a războiului civil”. Macron a făcut aceste declarații la podcastul ”Generation Do It Yourself”, publicat luni.

Emmanuel Macron a convocat alegeri legislative anticipate în urma înfrângerii alianței sale de centru alegerile europarlamentare organizate la începutul lunii iunie. Cetățenii francezi urmează să-și aleagă cine îi va reprezenta în Adunarea Națională în două tururi, la 30 iunie și 7 iulie.

"Când ești sătul de tot, când viața este grea în fiecare, poți fi tentat de extremiști care au soluții mai rapide. Dar soluția nu va consta niciodată în respingerea celorlalți", a spus Macron.

Președintele francez a precizat că politicile ”Rassemblement national”, prezentate de liderul formațiunii, Jordan Bardella, ar ”duce la război civil” și sunt ”un program de sărăcire, pentru că sunt câteva mii de euro în taxe ascunse în fiecare zi și o imposibilitate de a plăti pensiile și de a plăti bine angajații".

De asemenea, Macron a afirmat că partidul de extremă stângă Franța Nesupusă încurajează tensiunile dintre comunități în scopuri electorale, avertizând că acest lucru înseamnă și ”război civil”, deoarece "reduce oamenii la grupul lor etnic sau religios".

Sondajele arată că rezultatul alegerilor anticipate rămâne incert pe fondul unui sistem de vot complex și al unor potențiale alianțe. Macron s-a poziționat a fi atât împotriva Adunării Naționale, cât și împotriva Noului Front Popular, o coaliție de partide de la extremă la centru-stânga care include Franța Nesupusă.

Extrema dreaptă ar putea avea majoritate absolută în Adunarea Națională - sondaj

Extrema dreaptă franceză este creditată cu 250 până la 300 de deputaţi în viitoarea Adunare Naţională (camera inferioară), ce va rezulta în urma alegerilor parlamentare anticipate şi dacă va atinge limita superioară va dispune de majoritatea absolută stabilită la 289 de locuri, potrivit unui sondaj apărut vinerea trecută, notează agenția France Presse, citată de Agerpres.

În această cercetare realizată de Odoxa pentru revista Le Nouvel Observateur, Adunarea Naţională (Rassemblement national /RN/) a lui Marine Le Pen ar obţine în primul tur al alegerilor parlamentare 33% din intenţiile de vot, devansând alianţa de stânga Noul Front Popular (28%) şi majoritatea prezidenţială a lui Macron (19%).

O proiecţie a locurilor în camera inferioară dă o majoritate RN, între 160 şi 210 deputaţi pentru întreaga stângă, între 70 şi 120 de deputaţi pentru majoritatea prezidenţială şi între 10 şi 50 de deputaţi pentru Republicanii şi alte diverse partide de dreapta.

Potrivit Institutului, modelarea a fost efectuată pe baza sondajului ţinând cont pentru fiecare circumscripţie de rezultatele din primul tur al alegerilor legislative din 2022 şi de intenţiile de vot ale electoratului pentru turul al doilea.

Acelaşi studiu măsoară o intenţie de participare la vot de 64%, adică cea mai ridicată după 2022.

Un alt studiu apărut vineri, efectuat de Ifop Fiducial pentru canalul LCI, publicaţia Le Figaro şi Sud Radio, creditează RN cu 35% din intenţiile de vot, Noul Front Popular (NFP) cu 29% şi majoritatea prezidenţială cu 21,5%.

Potrivit sondajului efectuat zilnic, RN ar obţine între 200 şi 240 de locuri, NFP între 180 şi 200 locuri (între opt şi 12 pentru alte formaţiuni de stânga), majoritatea prezidenţială între 180 şi 110 locuri, Republicanii (dreapta) şi diverse alte formaţiuni de dreapta între 40 şi 60 de locuri, rezultate care trebuie interpretate cu prudenţă, ţinându-se cont de incertitudinile legate de configuraţiile celui de-al doilea tur.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE