Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bardella promite să fie "prim-ministru pentru toți francezii", după rezultatele excelente ale extremei drepte la alegerile legislative din Franța

La trei săptămâni după ce a obținut o victorie zdrobitoare la alegerile europene, formațiunea de extremă dreapta Reuniunea Națională (RN) și-a consolidat duminică poziția de principal partid din Franța, obținând un avans confortabil în primul tur al scrutinului legislativ anticipat.

"Francezii au dat un verdict clar și și-au confirmat dorința clară de schimbare, plasând candidații Reuniunii Naționale și aliații săi în frunte", a declarat liderul RN, Jordan Bardella, în discursul său de victorie, puțin după ora locală 20.00.

RN este pe cale să obțină aproximativ 33,2% din voturi la nivel național, potrivit unui sondaj Ipsos.

Aceasta înseamnă un avans de cinci puncte față de alianța de stânga Noul Front Popular (NFP) și un avans uriaș de 12 puncte față de coaliția centristă Ensemble a președintelui francez Emmanuel Macron.

Dacă votul este confirmat în al doilea tur duminica viitoare, RN ar putea obține între 230 și 280 de locuri în Adunarea Națională.

Aceasta este o creștere uriașă față de cele 89 pe care le avea înainte de dizolvarea camerei la 9 iunie, deși poate încă nu este suficient pentru a ajunge la o majoritate absolută, care necesită 289 de locuri.

Bardella: Premier, pentru toți francezii

Discursul de victorie de cinci minute al lui Bardella a fost rostit în centrul Parisului, în fața unei săli pline de jurnaliști din întreaga lume.

Și nimeni altcineva: nici un singur executiv al RN care să prezinte rezultatele pentru jurnaliști, nici susținători care să aplaude și să huiduie în momentele potrivite.

Întregul exercițiu părea coregrafiat pentru a-și demonstra abilitățile de prim-ministru.

Bardella a promis că va fi "prim-ministrul tuturor francezilor ... respectuos față de opoziție, deschis dialogului și preocupat în orice moment de unitatea poporului".

"Șapte zile ne despart acum de o alegere istorică și sper că această campanie din al doilea tur se poate desfășura într-un climat de calm, onestitate și respect pentru instituțiile și regulile democratice ale tuturor francezilor și francezelor", a spus el.

Totuși, acest lucru nu l-a împiedicat să lanseze atacuri la stânga și la centru.

"În mod clar, având în vedere rezultatele, tabăra prezidențială, încă în mare parte dezaprobat astăzi, nu mai este în măsură să câștige", a spus el.

Coaliția de centru a lui Emmanuel Macron pare pregătită să piardă până la 180 de locuri și să păstreze doar 70.

La rândul său, PNL, de stânga, a fost catalogat drept "alianța celor mai răi", a cărei menținere la putere ar "duce la dezordine, insurecție și ruinarea economiei noastre".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE