Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri cruciale în Franța. Cifrele oficiale ale Ministerului de Interne confirmă victoria extremei drepte. Cea mai mare prezență la vot din ultimele decenii

UPDATE: Rezultatele parțiale oficiale publicate de Ministerul francez de Interne confirmă cifrele exit-poll-urilor, citate de publicația La Liberation. Astfel, 33,15% din voturi au mers către Rassemblement National și aliatul Eric Ciotti, de la partidul Les Republicains. Asta înseamnă peste 10 milioane de voturi. Din datele publicate de Minister, 39 de deputați susținiți de partidele extremiste, printre care și Marine Le Pen, au fost aleși din primul tur.

Pe locul secund este Noul Front Popular (stânga + extrema stângă) este pe locul 2, cu un procent de 27,99%, adică 9 milioane de voturi. Astfel, 32 de deputați susținuți de NFP au fost aleși din primul tur.

În continuare, partidul Ensemble, din care aparține președintelul Franței, Emmanuel Macron, este abia pe poziția a treia, cu 20,04% din voturi (7 milioane de voturi). Numai că doar doi deputați din acest partid au fost aleși din primul tur: Pierre Cazeneuve şi Mikaele Seo.

Conform datelor de până acum, au fost prezenți la vot 66,71% dintre alegătorii înregistrați, cea mai mare prezență din ultimii zeci de ani.

Turul 2 este programat pe 7 iulie.

Update: Rezultatele exit-pollului arată că partidul de extrema dreapta a iesit pe primul loc cu 34% din voturi exprimate, urmat de coalitia de stanga Nouveau Front Populaire cu 28,1%.

Partidul prezidențial este pe locul trei cu 20,3%, iar partidul de dreapta Les Républicains a reușit să obțină 10%, conform primelor rezultate produse de Ipsos Talan.

Primul tur al alegerilor legislative anticipate din Franţa ar urma să fie marcat de o revenire clară a participării, estimată duminică între 67,5% şi 69,7% de către diferite institute de sondare a opiniei publice, faţă de 47,5% în primul tur al alegerilor din 2022, relatează AFP.

Participarea, deja în creştere cu 20 de puncte procentuale la ora 17:00 (15:00 GMT), potrivit Ministerului de Interne, ar fi astfel cea mai mare de la primul tur al alegerilor legislative din 1981 (70,86%).

Cea mai scăzută prognoză (67,5%) este dată de institutul Ipsos şi partenerul său Talan pentru France Télévisions, Radio France, France24/RFI şi Adunarea Naţională LCP.

Știrea inițială: Aproape 49 de milioane de francezi sunt așteptați astăzi la urne pentru a alege un nou Parlament al țării. Scrutinul se desfășoară în două etape, iar rezultatele finale vor fi cunoscute după 7 iulie, ziua în care va fi organizat cel de-al doilea tur.

Favorită în cursa electorală, conform ultimelor sondaje, este Adunarea Națională, formațiune de extremă dreapta, cu un puternic mesaj anti-migrație.

Naționaliștii ar putea să adune până la 37% din voturi și, în premieră după al doilea Război Mondial, să formeze noul Guvern.

Partidele de stânga, reprezentate de coaliția Noul Front Popular, sunt cotate cu aproape 29%, iar formațiunea  susținută de președinte, Ensemble, ar putea acumuleze până la 21% din voturi.

Alegerile au loc după ce, pe 9 iunie, președintele francez Emmanuel Macron a dizolvat parlamentul bicameral. Decizia a fost influențată de ascensiunea extremei dreapta, care a câștigat alegerile europene.

Se așteaptă ca prezența la vot să fie mai mare comparativ cu scrutinul din 2022, când aproape 48% dintre alegători s-au prezentat la urne.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE