Decizie cu implicații majore pentru persoanele transgender. Curtea Supremă a Marii Britanii a hotărât că o femeie va fi definită ca fiind o persoană născută biologic de sex feminin. Decizia a fost luată în unanimitate de cei cinci judecători ai instanței. Hotărârea înseamnă că o persoană transgender cu un certificat care o recunoaște ca fiind femeie nu ar trebui să fie considerată așa și în mod legal.
Marea Britanie: Femeia, definită după sexul la naștere
După ani de litigii, Curtea Supremă a Marii Britanii a pronunțat verdictul în disputa dintre guvernul scoțian și organizația For Women Scotland. Instanța a fost chemată să decidă cum trebuie definită, din punct de vedere juridic, noțiunea de „femeie” – mai ales în contextul Legii egalității din 2010, care interzice discriminarea pe bază de „sex” și „schimbare de gen”. Judecătorii au analizat dacă această lege protejează și femeile transgender care dețin un certificat de recunoaștere a genului (GRC) și dacă prin „sex” se înțelege cel biologic sau cel legal, atribuit prin legea recunoașterii genului. Pentru guvernul scoțian, legislația din 2004 prevedea în mod clar că obținerea unui GRC era echivalentă cu o schimbare de sex „în toate sensurile și scopurile”.
Patrick Hodge, judecător al Curții Supreme din Marea Britanie: „Întrebarea centrală este semnificația termenilor femeie și sex din Legea egalității din 2010. Acești termeni care se referă la femei biologice sau sex biologic sau o femeie trebuie interpretați ca extinzându-se la o femeie trans cu un certificat de recunoaștere a genului? Prin asta, mă refer la o persoană născută bărbat care deține acum un certificat de recunoaștere a genului care își modifică genul în feminin, iar sexul trebuie interpretat ca incluzând ceea ce voi numi sex certificat. Decizia unanimă a acestei curți este că termenii femeie și sex din Legea egalității din 2010 se referă la o femeie biologică și sex biologic.”
Judecătorul Lord Hodge a mai spus că decizia nu ar trebui văzută ca un triumf al unei părți asupra celeilalte și a subliniat că legea oferă în continuare protecție împotriva discriminării persoanelor transgender.